A-
A+

Riksdagen drabbad av hackerattacken

Även Sveriges riksdag har drabbats av helgens it-attack. Arkivbild.
Även Sveriges riksdag har drabbats av helgens it-attack. Arkivbild.
ItTT

Även riksdagen har drabbats av helgens it-attack.

Enligt Riksdagsförvaltningen ligger myndighetens HR-system nere, vilket gör att det inte går att komma åt löne- och arvodesbesked digitalt.

Däremot kommer löner och arvoden i januari betalas ut som vanligt, säger Carina Larsson, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen till TT.

HR-systemet i fråga heter Primula och används utöver Riksdagsförvaltningen av omkring 120 andra svenska myndigheter. Systemet driftas av Tietroevry, den it-leverantör som utsattes för ransomwareattacken under natten mellan fredagen och lördagen.

"Jätteallvarligt"

Vi har inga uppgifter om när Primula kommer att fungera igen, utan avvaktar besked från leverantören, säger Carina Larsson.

I en intervju med TV4 Nyheterna kallar Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, it-attacken för “jätteallvarlig”.

Det här är stort. 120 myndigheter, 60 000 anställda, bland annat riksdagen, säger han till tv-kanalen.

Hultqvist menar att attackens omfattning visar på en "skörhet i samhället" och vill nu att regeringen agerar i frågan.

Jag menar att det första som måste göras är att civilförsvarsministern får komma hit och informera så fort som möjligt om vad de egentligen gör på regeringskansliet och hur de motverkar detta, säger han till TV4.

Flera företag påverkade

Under måndagskvällen twittrade Carl-Oskar Bohlin (M), minister med ansvar för civilt försvar:

"När den operativa fasen är över avser regeringen samla alla berörda aktörer, såväl offentliga som privata för att utvärdera denna händelse noga."

Utpressningsattacken ska ha utförts av hackergruppen Akira, som enligt uppgifter har kopplingar till Ryssland. Attacken har inte bara påverkat myndigheter, utan också flera företag. Filmstaden, Rusta, Stadium och Granngården har fått hela eller delar av sin verksamhet påverkad av attacken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.