A-
A+

"Risk att besparingar spolas bort"

Översvämningar i Stehag i Eslövs kommun på nyårsdagen.
Översvämningar i Stehag i Eslövs kommun på nyårsdagen.
KlimatTT

Drömmen om sjötomt eller havsglimt lever – trots att översvämningar väntas bli ett allt större problem i Sverige framöver.

Risken är att besparingar spolas bort, säger Dave Borg, förvaltningschef i Eslövs kommun.

Mer frekventa och extrema översvämningar väntas på många platser i Sverige till följd av klimatförändringen. Problemen kommer i form av skyfall, höga flöden i vattendrag och höga havsnivåer, enligt SMHI.

Det får städer att rusta med vallar och pumpstationer, samtidigt som nya bostäder byggs i hamnar, vid sjöar och längs kustlinjen.

I stort sett varje kustkommun bygger i gamla hamnområden för att man förväntar sig att det är attraktivt att bo nära vatten. Kommunen vill ju ha flera invånare, säger Staffan Moberg, klimatexpert på branschorganisationen Svensk försäkring.
Man kan bygga nära havet eller vattendrag bara man höjdsätter tillräckligt. Men vi lever i ett föränderligt klimat där havsnivåerna kommer att höjas en hel del. Vi vet inte hur snabbt det kommer att gå, men man har ofta för kort tidshorisont vid nybyggen.

Ingen försäkring

När skador uppstår allt oftare kommer inte försäkringsbolag att erbjuda skydd för översvämningar, enligt Moberg.

Då tänker många att då bygger vi vallar, säger han.
Så har man löst det i Nederländerna. Men där finns inget försäkringsskydd för översvämning på insidan av vallarna. Står man utan försäkring får man bekosta allt själv om det uppstår problem. Sannolikt kommer värdet på fastigheten sjunka rejält.

I Eslöv har januari präglats av översvämningar som bland annat drabbat sjönära stugägare. Det har väckt ny diskussion om hur man ska skydda samhället framöver, enligt Dave Borg, förvaltningschef i Eslövs kommun.

Förändringarna vi ser innebär stora utmaningar överallt i samhället där det har byggts nära vatten. Vi diskuterar var det går att bygga så att vi inte planerar nya områden som inom kort står under vatten, säger han.
Jag hoppas att det vi har sett den senaste tiden blir ett uppvaknande. Tänk att ha tagit alla sina besparingar för att köpa ett hus och så blir det översvämning. Risken är inte bara att huset står under vatten utan också att besparingarna spolas bort.

"Chansning"

Den som funderar på att köpa eller bygga hus bör göra efterforskningar kring grundvattenflöden och vattendrag i närheten, menar Borg.

Jag är förvånad över att det fortfarande är så attraktivt att bo på platser som Skanör-Falsterbo med tanke på de utmaningar som finns längs kusten. Men vill man chansa får man också vara beredd på vad den chansningen innebär.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.