A-
A+

RS-läkemedel för dyrt – Sverige inte prioriterat

Sanofi tillverkar Beyfortus. Arkivbild.
Sanofi tillverkar Beyfortus. Arkivbild.
VårdTT

Det är oklart när det nya läkemedlet mot RS-virus som ges till spädbarn kan komma till Sverige. Det anses vara för dyrt i nuläget, rapporterar Sveriges Radio.

Antikroppsbehandlingen Beyfortus godkändes av Europeiska läkemedelsverket EMA i fjol, men Sverige är inget prioriterat land för tillverkaren Sanofi att sälja till.

Sanofi säger att efterfrågan är stor och prioriterar att sälja till länder som rekommenderar läkemedlet till alla nyfödda barn. I Sverige rekommenderas det endast till riskgrupper.

Att bara ge till riskgrupper gör det väldigt svårt för Sverige att få doser, säger Per Öhlén, vd för Sanofi Sverige, till SR.

Sanofi ska förhandla med det så kallade NT-rådet, en expertgrupp som har mandat att ge rekommendationer om nya läkemedel till Sveriges regioner, och säger sig se "alla möjligheter att ge en kraftig rabatt".

Vi var beredda att betala fullpris för läkemedlet till gruppen som hade störst risk, men ska vi införa det till alla behöver vi förhandla om ett lägre pris, säger rådets ordförande Åsa Derolf.

Beyfortus, med den aktiva substansen nirsevimab, används för att förebygga sjukdom i nedre luftvägarna orsakat av RS-virus under spädbarnets första virussäsong.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.