News55

Rysk olja mycket dyrare än pristaket

Artikelbild
Rysk olja kostar i genomsnitt 25 procent mer än det pristak som införts av G7-länderna. Arkivbild (Foto: AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Priset på rysk olja på världsmarknaden överstiger med råge det pristak som G7-länderna infört, visar färsk prisstatistik. Oljeintäkterna utgör en avgörande del av finansieringen av det ryska invasionskriget mot grannlandet Ukraina. Den så kallade ural-o…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den så kallade ural-oljan kostar just nu omkring 75 dollar per fat när den lämnar de ryska hamnarna i Östersjön och Svarta havet, enligt Argus Media – ett företag vars prisuppgifter används av flera G7-länder för att kontrollera att sanktionerna mot Ryssland åtföljs bland allierade länder. Det är 25 procent högre än det tak på 60 dollar per fat som G7-länderna kräver för att företag i väst ska hantera oljan.

Priset på ural-oljan har legat över 60 dollar per fat nästan hela 2024, men har fått en extra skjuts uppåt i april, enligt Argus Media.

Skillnaden mellan G7:s pristak och det faktiskt uppmätta priset gör att de prisintyg som utfärdas inför frakter av oljan kan ifrågasättas, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Västliga rederier och försäkringsbolag och andra som hanterar rysk olja prissatt över G7-taket kan utsättas för sanktioner.

En stor del av den ryska oljan exporteras till Indien och Kina, bland annat med hjälp av vad som beskrivs som en skuggflotta av ryskkontrollerade fartyg flaggade i andra länder, med snåriga ägarförhållanden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS