A-
A+

Ryska pengar dopar Dubais fastighetsmarknad

Ryska pengar lyfter Dubais fastighetsmarknad till rekordnivåer. Arkivbild
Ryska pengar lyfter Dubais fastighetsmarknad till rekordnivåer. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Sanktionerna mot Ryssland sedan landet inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för snart ett år sedan har skapat en flod av ryska pengar till Dubai.

Flödet bidrog till att lyfta antalet bostadsaffärer i Dubai till en ny rekordnivå på 86 000 bostadsaffärer i fjol.

Annons

Annons

Det tidigare rekordet för antalet bostadsaffärer i Dubal noterades 2009 och låg på 80 000 affärer, enligt mäklarhuset Betterhomes.

Räknat i dirham uppgick värdet på bostadsaffärerna i Dubai i fjol till 208 miljarder, vilket motsvarar cirka 590 miljarder kronor. Det var ett lyft på nästan 80 procent jämfört med transaktionsvärdet på samma marknad 2021.

Bostadspriserna i Dubai steg generellt med 11 procent under 2022, vilket sker samtidigt som stora delar av världen brottas med korrigeringar nedåt för priserna på bostadsmarknaden efter räntehöjningar och inför vad som ser ut att bli recession i många länder.

Från att ha varit en liten nisch av köparna har ryska intressen blivit en pådrivande kraft bakom lyftet till nya rekordnivåer för bostadsaffärer i oljelandet.

Förutom vågen av ryska köpare fanns enligt Bloomberg även andra utländska intressen med bland spekulanterna i Dubai i fjol, däribland asiatiska köpare som ville komma bort från covid-19-nedstängningar, kryptomiljonärer och hedgefondförvaltare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.