A-
A+

S om nytt klimatmål: Det minsta som krävs

Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.
PolitikTT

Utsläppen i EU ska minska med 90 procent till 2040, föreslår EU-kommissionen.

Helt nödvändigt, anser Socialdemokraterna.

90 procent är det minsta som krävs för att vi ska kunna nå slutmålet om nettonoll till 2050, säger Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för S.

Snarast borde minskningen ligga runt 90–95 procent, anser hon.

Förslaget som EU-kommissionen nu lägger fram är ett steg på vägen mot att nå nollutsläpp 2050, och en fortsättning på målet att minska utsläppen med 55 procent till 2030.

I Sverige kommer utsläppen av växthusgaser att öka på kort sikt, bland annat på grund av den kraftigt minskade reduktionsplikten.

De har ingen realistisk plan för att varken klara målen 2030, 2040 eller vårt egna nettonoll-mål 2045, säger Sätherberg om regeringens klimatpolitik.

Ministern välkomnar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger i en skriftlig kommentar att hon "välkomnar att EU-kommissionen nu inleder processen som ska leda till att vi antar ett gemensamt 2040-mål för klimatet".

"Vi ska nu analysera rekommendationen från kommissionen och påbörja arbetet med att utforma en svensk förhandlingsposition. Jag ser fram emot att delta i diskussionerna och förhandlingarna om det nya klimatmålet", säger hon vidare.

I valrörelsen

Målet till 2040 kan bli en utmaning för alla regeringar i EU, särskilt som många hushåll nu kämpar med hög inflation och det mullrar bland bönder i flera länder.

De konkreta åtgärderna för att nå 2040-målet kommer dock att presenteras först efter EU-valet i juni, när den nya EU-kommissionen har tillträtt.

Vi hade det varmaste året någonsin 2023, så alldeles oavsett måste klimatomställningen ske. Men det måste göras på ett sätt så att vanligt folk är med på resan, säger Anna-Caren Sätherberg.
Det här blir en fråga som kommer att drivas i valrörelsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.