A-
A+

S: Skolmisslyckande gör Sverige farligare

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund säger på en pressträff att skolan behöver sluta blunda för pojkars allt sämre skolresultat.
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund säger på en pressträff att skolan behöver sluta blunda för pojkars allt sämre skolresultat.
UtbildningTT

Unga pojkars allt sämre skolresultat är alarmerade och Socialdemokraterna föreslår nu att Skolverket får ett tydligt uppdrag att föreslå åtgärder som ska vända trenden.

Tidiga skolmisslyckanden gör Sverige både farligare och fattigare, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund på en pressträff.

Enligt Socialdemokraterna är pojkars skolmisslyckanden en grogrund för utanförskap och kriminalitet och det gör också att samhället går miste om arbetskraft och i stället får betala enorma kostnader som följer i spåren av brottslighet och arbetslöshet.

Trots att pojkar har uppvisat sämre skolresultat i flera årtionden saknas tydliga myndighetsuppdrag. Den här frågan behöver adresseras på allvar, allt annat är ett svek mot de pojkar som misslyckas i skolan och aningslöst i ett samhälle där fler och fler rekryteras till kriminella gäng, säger Åsa Westlund (S).

Partiet vill i sitt budgetförslag för 2024 ge 1 miljard extra till skolan.

Vi vill se fler vuxna och lärare i skolan som motiverar pojkar redan i unga år. Framför allt behöver resurser sättas in när det gäller det svenska språket redan från lågstadiet, säger Åsa Westlund.

Socialdemokraterna vill se ökat fokus på språkutveckling också i förskolan och föreslår en särskild satsning på 150 miljoner kronor till 200 förskolor i de mest utsatta områdena.

Vi vill införa språkkrav för pedagogisk personal på alla förskolor. I dag är det de förskolor som ligger i de områden där behoven av språkutveckling är som störst som har svårast att rekrytera meriterad personal, säger Åsa Westlund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.