A-
A+

Så preppar du med liten budget

Köp ett paket extra när du ändå köper pasta, så har du snart ett litet förråd. Arkivbild.
Köp ett paket extra när du ändå köper pasta, så har du snart ett litet förråd. Arkivbild.
EkonomiTT

Bilden av preppern är ofta en machoman som bunkrat med frystorkat och står redo med armborstet. Men hur preppar en vanlig människa, speciellt när hushållskassan är knapp?

Annons

Annons

Det är bättre att höja sin beredskap lite och långsamt än inte alls, säger Jon Svärdhagen.
Det är bättre att höja sin beredskap lite och långsamt än inte alls, säger Jon Svärdhagen.

De färdiga prepperlådor som säljs är i och för sig bra – men dyra. Och det behöver inte vara dyrt och svårt att vara beredd. Det är bättre att höja sin beredskap lite och långsamt än inte alls, säger Jon Svärdhagen, medförfattare till boken "Alltid före".

Maten är en ekonomisk faktor. Vi tänker att man kan köpa på sig lite mer av det man äter – kanske en extra påse pasta, en extra burk ärtsoppa.
Efter ett tag är det nästan som en egen butik. Det finns alltid något att ta av.

All mat med lång hållbarhet är bra, men det ska också vara mat man kan tänka sig att äta.

Särskilt om man har barn gäller det att man har sånt som de tycker är gott.

Rotera maten

Det man köpt senast ställer man längst bak i skafferiet, på så sätt får man en naturlig rotation på matvarorna så att inget står och blir gammalt, förklarar Jon Svärdhagen.

Man köper det man äter och äter det man köper.

Ett stormkök ingår i grundutrustningen, påpekar han. Nuförtiden går de att köpa billigt i många affärer eller på loppis. I frysen kan man ha några petflaskor med vatten.

Han understryker att en krissituation inte måste vara ett långvarigt strömavbrott eller översvämning.

Det kan vara att du blir av med jobbet, separerar eller blir sjuk. Det kanske det inte blir några rubriker av, men för den enskilde och för hushållet kan det vara ett totalt haveri.
För många är det här en tuff matematik, men att ha så att det räcker för tre månaders utgifter på kontot är mycket värt.

Att spara pengar kanske inte är det man prioriterar högst när man redan har svårt att få pengarna att räcka till, men Jon Svärdhagen tycker att man kan se över sina utgifter en extra gång. Att spara lite är bättre än att inte spara alls.

Behöver man till exempel verkligen alla abonnemang? Om du kan spara 50 kronor i månaden blir det 600 på ett år och det räcker till ganska mycket mat.

Annons

Annons

Träning är gratis

Prepping är inte bara att ha ravioli och knäckebröd hemma och extra pengar när det behövs. Det handlar om att vara förberedd och det finns sätt att preppa som är helt gratis. Ett är att hålla sig i form.

Träning är bra för den mentala hälsan. Man mår bättre, fattar bättre beslut och kräver mindre omsorg från samhället. Och det är mer eller mindre gratis.

Det är också viktigt att ha ett socialt nätverk som man kan ta hjälp av.

Det handlar om att ta hand om varandra, lika mycket som sig själv. Ju fler som har en grundläggande beredskap desto mer motståndskraftigt blir samhället.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.