A-
A+

Så skyddar du dig mot en hackarattack

Det är inte helt lätt att skydda sig mot cyberattacker.
Det är inte helt lätt att skydda sig mot cyberattacker.
ItTT

Uppmärksamhet, uppdateringar och reservsystem. Att skydda sig från cyberattacker är inte helt enkelt, men det finns generella råd att luta sig mot.

Uppdatering

En enkel grundregel är att säkerställa att alla system och program som används i en organisation är uppdaterade. Generellt sett upptäcks säkerhetsbrister löpande och uppdateringar skickas ut kontinuerligt.

Uppmärksamhet

Det är inte enbart den digitala miljön som behöver skyddas. Alla former av fysiska intrång är värda att se över. Det gäller exempelvis lösenord, men även vem som har tillgång till din egen och företagets tekniska utrustning.

Sunt förnuft

Nej, chefen vill förmodligen inte ha din hjälp med att överföra 5 miljoner kronor på en affärsresa. Klicka inte på länkar i mejl, meddelanden eller på sajter som du inte känner till. Kapade sociala medier-konton används ofta för att sprida skadlig kod.

Dubbelkolla

Om du är tveksam till informationen i ett meddelande, eller tvivlar på att en person bör få tillgång till din utrustning eller företagets lokaler – sök bekräftelse från en källa som du litar på.

Tvåstegsverifiering

Ett relativt smärtfritt sätt att skydda sig är att slå på tvåstegsverifiering på så många system som möjligt. Även om det innebär ett par extra steg för dig eller dina anställda i vardagen kan det hindra att obehöriga får tillgång till data.

Reservplan

Planera för det värsta. Hur skulle du eller organisationen klara av att bli utestängda från all digital utrustning? Finns det ett digitalt reservsystem? Är data säkerhetskopierad på annat ställe?

Utbildning

Se till att du själv eller företaget har koll på grundläggande säkerhetsrutiner. Om du arbetar med andra – se till att alla förstår allvaret av cyberattacker. Var också ödmjuk, men inte blåögd, inför eventuellt behov av att skaffa utomstående expertis eller skötsel av exempelvis it-drift.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.