A-
A+

Salt stämning efter amerikanskt te-råd

Ett enkelt råd för din kopp te har rört upp känslor. Arkivbild.
Ett enkelt råd för din kopp te har rört upp känslor. Arkivbild.
Storbritannien/USATT

Det kokar upp till te-storm över Atlanten. Ett amerikanskt råd har strött salt i en kollektivt sårad brittisk själ.

De te-älskande britterna har surnat till på en amerikansk forskare som har kommit med det skandalösa förslaget att inte bara ha mjölk och socker i sin tekopp – utan också en nypa salt.

Michelle Francl, professor i kemi vid Bryn Mawr College i Pennsylvania har kommit fram till den så chockerande slutsatsen i en nyutkommen bok, där hon studerar tedrickande under tusen år.

Gensvaret gav beska kommentarer på sociala medier och i tidningar om att i USA, där kokar man ju vattnet i mikrovågsugn. Eller som Tony Turnbull skriver i The Times :

"Jag har druckit te i USA, så jag är inte nödvändigtvis redo att lära mig om den perfekta koppen te från en amerikan."

Francl hade ovetandes startat ett tebråk bara snäppet under det berömda "Boston tea party" – den amerikanska kolonins skatterevolt mot britterna 1773 som blev en av de utlösande faktorerna för den amerikanska revolutionen.

Ingen officiell hållning

För att stämma i bäcken, eller koppen, gick USA:s ambassad i London in och kallade te för "vänskapens elixir" som förenar nationerna.

"Vi vill försäkra de goda britterna att den otänkbara idén att lägga i salt i er nationaldryck inte är en officiell amerikansk hållning, och kommer aldrig att bli", skriver ambassaden i ett brev publicerat på X, tidigare Twitter.

Michelle Francl själv säger till BBC att hon är förvånad över reaktionerna och den första att erkänna att amerikaner inte är några tekonnässörer.

De har verkligen hemska tevanor, säger hon.

Folk är rädda

Men hon står fast vid att te smakar bättre med salt i. Natriumet i saltet tar bort den beska bismak te kan få, och gör drycken något rundare. Testa, råder Francl britterna.

Det är inte som att lägga i socker. Jag tror att folk är rädda för att det ska smaka salt.

USA:s ambassad går trots allt emot Francl på en punkt när man avslutar sitt brev med att lova att "koka te som man ska – i mikrovågsugnen".

Svaret kom snabbt från det brittiska regeringskansliet, som på X svalt konstaterar att:

"Vi uppskattar våra länders speciella förhållande, men här är vi oense. Te kan bara bryggas i en tekanna".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.