A-
A+

"Saltpuls" kan boosta torsken i Östersjön

Speciella vindförhållanden gjorde att Östersjön fick påfyllning av saltvatten. Det är enda sättet som det undre skiktet av havet kan få tillförsel av syre. Arkivbild.
Speciella vindförhållanden gjorde att Östersjön fick påfyllning av saltvatten. Det är enda sättet som det undre skiktet av havet kan få tillförsel av syre. Arkivbild.
HavTT

En rejäl puff syrerikt saltvatten strömmar in i Östersjön.

Det kan ge bättre vatten lokalt och bland annat gynna torsken – men lyckan tros bli kortlivad.

Under den senare halvan av december strömmade en större mängd saltvatten in genom Öresund och Stora Bält in i Östersjön. Det salta och syrerika vattnet är nu i höjd med Bornholm, enligt SMHI som följer inflödet noga.

Tillförseln av saltvatten sker bara vid speciella väderförhållanden och kan eventuellt ge en skjuts åt vissa områden i Östersjön som lider av syrebrist.

Men det beror på hur långt in i Östersjön det inströmmande vattnet når, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.

Förbrukas snabbt

Han hade hoppats att inflödet skulle bli lika stort som den förra stora så kallade saltpulsen i Östersjön 2014, men det verkar bara vara ungefär hälften så stort.

SMHI bedömer ändå att det inströmmande vattnet delvis kan tränga undan gammalt och syrefattigt vatten i Östersjöns djupare bassänger, vilket ger visst hopp.

Men effekten blir sannolikt kortvarig.

Vid saltpulsen 2014 nådde syret centrala Östersjön efter något halvår efter inflödet, och då förbrukades det ganska snabbt. Erfarenheten är att syret är tillbaka på samma nivå som tidigare rätt fort.
Men om inflödet den här gången hamnar på rätt ställe och vid rätt mängd kan det hjälpa organismer som är känsliga för låg salthalt, till exempel ge ökad reproduktion för torsken, säger Kalén.

Mer i januari

Bara en sak hjälper mot syrebristen mer varaktigt – att minska tillförseln av näring till Östersjön från bland annat jordbruk, avlopp och industrier, och på så vis få bukt med övergödningen.

Tillförseln av näring har minskat sedan 1980-talet men det är svårt att bryta den nedåtgående trenden när det gäller syrehalten, säger Ola Kalén.

Omkring 120 kubikkilometer saltvatten beräknas ha strömmat in i Östersjön under senare delen av december, enligt SMHI. Under januari flödade ytterligare vatten in vilket kan ha gett det första vattnet en skjuts, enligt Kalén.

Hittills kan inflödet ha gett lokala effekter runt Bornholm och i Hanöbukten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.