A-
A+

Samsungtopp villkorligt frigiven

Lee Jae-Yong bugar inför reportrar utanför fängelset.
Lee Jae-Yong bugar inför reportrar utanför fängelset.
EkonomiTT-AFP

Samsung Electronics vice ordförande Lee Jae-Yong, eller Jay Y Lee som han också kallas, har lämnat fängelset.

Annons

Annons

Lee Jae-Yong accepterade i januari sin fängelsedom på två och ett halvt års fängelse för mutor och förskingring. Justitiedepartementet meddelade i måndags att han beviljats den förtida frigivningen, med hänvisning till oro för hur pandemin slår mot landet.

Det har väckts krav i landet på hans frisläppande, till följd av oro för vad som beskrivs som ett maktvakuum inom Samsung, som är Sydkoreas största konglomerat, i hans frånvaro.

Lee bugade inför reportrar utanför fängelset.

Jag har orsakat för mycket oro för folket. Jag är verkligen ledsen, sade 53-åringen.

Lee Jae-Yong har sedan hans far Lee Kun-Hee drabbades av stroke 2014 i praktiken varit den som har haft sista ordet inom Samsung-imperiet. Lee Kun-Hee avled i oktober 2020.

Lee Jae-Yong hade i januari redan suttit frihetsberövad en tid, vilket gjorde att han för några veckor sedan passerade de 60 procent av strafftiden som dömda i Sydkorea måste sitta av innan de kan bli aktuellt med villkorlig frigivning.

Lee är i och med frisläppandet en del av en sydkoreansk tradition att släppa dömda företagsledare i förtid. Jämfört med andra dömda brottslingar sticker han däremot ut. Bara 0,3 procent av de som blivit villkorligt frigivna i Sydkorea mellan 2011 och 2020 hade likt Lee suttit av mindre än 70 procent av sin strafftid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!