A-
A+

SD lägger budget för bilister med kapat bistånd

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.
PolitikTT

Sverigedemokraterna satsar fyra miljarder mer på rättsväsendet än regeringen i sitt budgetalternativ för nästa år.

Partiet vill också kapa biståndet, sänka skatter och gynna bilister som kör på bensin och diesel.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna vill spara in 17 miljarder kronor på biståndet nästa år och i stället lägga pengarna på bland annat rättsväsendet. På sikt vill partiet halvera det svenska biståndet, jämfört med dagens nivå, vilket skulle innebära 29 miljarder lägre bistånd 2024 jämfört med i år.

Vi gör bedömningen att de här pengarna behövs bättre på hemmaplan, säger Sjöstedt.

Miljarder till polisen

Nästa år föreslår SD 4,4 miljarder kronor mer än regeringen på rättsväsendet.

Omkring 2,4 miljarder av de 4,4 ska gå till Polismyndigheten för att göra polisutbildningen till en utbildning där eleverna får lön samt till en riktad satsning för att höja polislönerna. Kriminalvården får 840 miljoner mer.

SD föreslår att försvar och samhällets krisberedskap får 2,9 miljarder mer 2022.

Även hälso- och sjukvårdssektorn och den sociala omsorgen ska få ytterligare pengar, nästan 3 miljarder. Allmänna bidrag till kommuner ökas med 3 miljarder.

Partiet vill avskaffa flera punktskatter som flygskatt, kemikalieskatt och plastpåseskatt – "förhatliga skatter" som införts av Miljöpartiet, enligt Sjöstedt.

Han talar istället om SD:s budget som en budget för bilister. Partiet vill höja milersättningen från 18,50 kronor milen till 23,50. Den årliga indexuppräkningen av skatten på bensin och diesel ska helt tas bort och kravet på inblandning av biodrivmedel minskas rejält. Dessutom vill SD avskaffa bonus/malus-systemet som gynnar tyngre, nya miljöbilar och ger ökad skatt på nyare, lite större bilar som går på bensin och diesel.

Partiet vill att ett slopande av trängselskatten ska utredas.

Den största skattesänkningen i SD-motionen är ett ökat jobbskatteavdrag för cirka 10 miljarder som ska ge en medelinkomsttagare uppemot 1 400 kronor lägre skatt per år.

Annons

Annons

Går inte ihop med M och KD

Sverigedemokraterna lägger 9 miljarder kronor mindre än regeringen på utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård nästa år. Man vill också spara in pengar på migration och invandring.

Vi har en nollvision för asylmottagande så volymerna blir lägre, därför behöver vi inte ha anslagen som regeringen har.

Oscar Sjöstedt kan inte se framför sig att M, KD och SD går samman om ett gemensamt alternativ mot regeringens budget när riksdagen röstar i november.

Det finns ingen ambition att göra upp om helheten, säger Sjöstedt.

I stället handlar det om att bryta ut enskilda förslag för att skjuta ned regeringen.

Det finns ett antal beröringspunkter där vi är väldigt eniga. Jag ser att många vill ha mer pengar till rättsväsendet och ställer sig frågande till familjeveckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.