A-
A+

SD-ledare : Inget "fullödigt" budgetalternativ

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
PolitikTT

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tror inte på ett "fullödigt" budgetalternativ från högeroppositionen.

Annons

Annons

Det handlar, som jag ser det, i första hand om nödvändiga och rimliga förändringar i regeringens budget, säger han i Ekots lördagsintervju.

Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) bjöd i veckan in Sverigedemokraterna (SD) till förhandlingar. Frågan är hur mycket de kan enas om i ett försök att utmana regeringens budget inför riksdagens budgetbeslut senare i höst.

Enligt Åkesson handlar det om att hitta "minsta gemensamma nämnare" och plocka "lågt hängande frukter". Som exempel nämner SD-ledaren att han skulle vilja stoppa regeringens förslag om en utbyggd föräldraledighet, den så kallade familjeveckan. De pengarna skulle Åkesson vilja lägga på rättsväsendet i stället.

Att försöka hitta en gemensam linje om sjukförsäkringen och a-kassan redan i höst är inte aktuellt, bedömer Åkesson. I de frågorna tycker SD olika i förhållande till M och KD.

Vi har ganska kort om tid att förhandla det här. Jag har svårt att se att det blir ett fullödigt budgetalternativ som läggs på bordet, säger han i Ekots lördagsintervju.

Om M, KD och SD enas om ett budgetalternativ behöver regeringen stöd från både Vänsterpartiet och Centern för att få sin budget genom riksdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.