A-
A+

Sex tips för bättre koll på din privatekonomi

'Det är viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen,' säger Annifrid Huhtala.
"Det är viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen," säger Annifrid Huhtala.
InrikesTT

Annifrid Huhtala har tiotusentals följare på Tiktok och hennes videor om privatekonomi har engagerat hundratusentals. Här är hennes sex bästa tips för att få bättre koll på pengarna.

1. Få koll på vad du lägger pengar på

Vart går egentligen pengarna? Annifrid Huhtala brukar använda sig av en "no spend tracker" som visuellt ger en bild över var pengarna går nånstans.

2. Försök få in en sparrutin

Vissa kan inte spara pengar men när jag blev medveten om vad jag lade pengar på så märkte jag att jag kunde spara mer än jag trodde.
Det viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen.

3. Sätt upp görbara mål

Annifrid Huhtala har själv som långsiktigt mål att spara en miljon kronor. Men för att hålla motivationen uppe har hon också satt upp mer kortsiktiga mål som är lättare att ta på.

Våga gå ner på detaljnivå. Att du den här månaden vill spara 5 000 kronor och att du vill sälja saker för en tusenlapp. Då har man nånting görbart att se i horisonten hela tiden. Man kan också ha mål på veckobasis, typ att inte köpa utekaffe.

4. Öronmärk dina pengar

För att få bort ångestkänslor kring pengar kan det vara skönt att öronmärka sina pengar, berättar Annifid Huhtala. När man öronmärker pengar till roliga saker tar man kanske bort ångesten när man vill köpa eller göra något roligt – eftersom det är det pengarna är till för.

5. Använd Chat GPT för veckomatsedel

När idéerna tryter och man bara kommer på recept som man behöver handla för brukar Annifrid Huhtala använda Chat GPT. Hon matar in de ingredienser som finns hemma och ber AI-boten om hjälp med recept av dessa. På så sätt minskar man svinnet och handlar inte i onödan.

6. Lockas inte av näthandelns erbjudanden

"Fraktfritt vid köp över 500 kronor" är ett trick som många webbutiker kör med. Det gör ofta att man handlar mer.

Då shoppar man för över 500 i stället för 400 eller 300 och så tror man att man har sparat pengar. På något sätt. Så att det är ju. Jag har varit den klassiska personen för det här.

Undvik avbetalning

Företagen är ofta smarta och skriver att man får betala om tre månader och att det ska kosta 19 kronor. Men så läser man inte villkoren och vet inte skillnaden på en effektiv ränta och en nominell ränta. Plötsligt sitter man med en skuld på en betydligt högre summa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.