A-
A+

Sharif utropar seger – trots osäkert resultat

Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif har utropat sig som segrare i torsdagens parlamentsval.
Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif har utropat sig som segrare i torsdagens parlamentsval.
PakistanTT-AP

Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif har utropat seger i torsdagens parlamentsval – trots att den fängslade ex-ledaren Imran Khans kandidater fått fler röster, rapporterar flera medier.

Nu påbörjas försöken att bilda en koalitionsregering i landet, säger Sharif, som var premiärminister i tre omgångar innan han avsattes efter korruptionsanklagelser 2017.

Med resultatet för 90 procent av platserna i underhuset tillkännagivna har kandidater närstående den populäre före detta premiärministern Imran Khan fått 98 mandat.

Sharifs parti Muslimska förbundet har fått 67 mandat. För en majoritet krävs 169 mandat.

Vi har inte tillräcklig majoritet för att bilda regering utan stöd från andra och vi inbjuder allierade att gå med i koalitionen, säger Nawaz Sharif.

Imran Khans partikollegor tvingades ställa upp som oberoende kandidater, efter att ha förbjudits att använda partisymbolen.

Själv var Khan förbjuden att ställa upp i valet. Sedan i slutet av januari har domarna duggat tätt mot den tidigare cricketstjärnan, som dömts till flera långa fängelsestraff för bland annat korruption. På fredagskvällen publicerades ett AI-genererat segertal på hans X-konto, där han uppmanar sina anhängare att fira.

USA och Storbritannien har under fredagen uttryckt tvivel om att valet gått rätt till.

"Vi är medvetna om de allvarliga farhågor som framförts om att valet inte var rättvist och inkluderande", säger brittiske utrikesministern David Cameron i ett uttalande.

Valet har präglats av oroligheter och dödligt våld.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.