A-
A+

Skådespelarfackets styrelse godkänner avtal

Skådespelarfacket Sag-Aftra firar efter att man sagt ja till det nya avtalet på fredagen.
Skådespelarfacket Sag-Aftra firar efter att man sagt ja till det nya avtalet på fredagen.
NöjeTT-AP

Skådespelarfacket Sag-Aftras nationella styrelse har nu formellt röstat ja till avtalet med film- och tv-bolagen som satt stopp för strejken i Hollywood.

Överenskommelsen blev preliminärt klar tidigare i veckan och innebar slutet på den skådespelarstrejk som inleddes i somras. Nu ska fackets medlemmar rösta om saken, en process som inleds på tisdag nästa vecka och sedan fortsätter in i december.

Det nya avtalet innebär bland annat att statister får ett lönepåslag 11 procent, något som träder i kraft redan på söndag. Därefter blir det ytterligare en löneökning om 4 procent i juli nästa år.

86 procent av Sag-Aftras styrelse röstade ja till överenskommelsen.

När skådespelarna lade ner sina arbeten i juli hade manusförfattarna redan, i april, inlett sin strejk för bättre villkor. Omkring 60 000 av skådespelarfackets medlemmar har strejkat.

En stor del av konflikten mellan parterna har handlat om att facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre betalningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalties baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats eller går i repris.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.