A-
A+

Skandal skakar Ukraina – 100 000 granater borta

En stor korruptionshärva i samband med granatinköp i Ukraina har avslöjats av landets säkerhetstjänst SBU. Arkivbild.
En stor korruptionshärva i samband med granatinköp i Ukraina har avslöjats av landets säkerhetstjänst SBU. Arkivbild.
UkrainaTT

En stor korruptionsskandal har avslöjats i Ukraina. Personer på försvarsdepartementet misstänks ha tillskansat sig 400 miljoner kronor för vapenkontrakt. 100 000 granater dök aldrig upp – trots förhandsbetalning.

Det var i augusti 2022 som Ukrainas försvarsdepartement ingick ett avtal med vapentillverkaren Lviv Arsenal om inköp av 100 000 granater. Men några vapen levererades aldrig, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Ukrainas säkerhetstjänst SBU, som avslöjade fallet, handlar korruptionsanklagelserna om högt uppsatta personer på försvarsdepartementet och på vapentillverkaren Lviv Arsenal som misstänkts ha tillskansat sig motsvarande 400 miljoner kronor i samband med beställningen.

Betalningen gjordes i förskott men trots att tiden gick så kom inte granaterna. Delar av pengarna flyttades även till konton utomlands.

Fem personer har delgivits misstanke om brott. En av de misstänkta ska ha frihetsberövats när personen försökte lämna landet.

"Enligt utredningen har tidigare och nuvarande högt uppsatta personer inom försvarsdepartementet och chefer på berörda företag varit inblandade i förskingringen" uppger SBU.

Enligt Ukrainas chefsåklagare har de stulna pengarna tagits i beslag och ska återföras till försvarsbudgeten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Korruption inom militären är ett extra känsligt ämne i Ukraina som försöker upprätthålla krigsmoralen hos allmänheten och även vill bli medlem i EU.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.