A-
A+

Skrällspelarens uppdrag: skriva till ukrainarna

Dajana Jastremska firar efter segern mot tjeckiskan Linda Noskova i kvartsfinalen i Australian Open.
Dajana Jastremska firar efter segern mot tjeckiskan Linda Noskova i kvartsfinalen i Australian Open.
TennisTT-AFP

Dajana Jastremska är första kvinnliga kvalspelare att nå semifinal i Australian Open på 46 år. Det är ukrainskan stolt över.

Men viktigast för henne är att få skriva fler hälsningar till landets soldater på tv-kameran.

Det är mitt uppdrag, säger hon.

Dajana Jastremska vann kvartsfinalen i Melbourne över Linda Noskova från Tjeckien i raka set, 6–3, 6–4.

Efteråt skrev hon som vanligt ett meddelande på tv-kameran till de ukrainska soldater som kämpar i kriget mot Ryssland, i stället för en autograf som andra spelare brukar skriva.

Jag är väldigt stolt över dem, de förtjänar verkligen stor respekt. Jag försöker alltid att skriva något för Ukraina, om Ukraina, säger Jastremska.
Jag tror att det är mitt uppdrag här. Om jag kan spela bra så kan jag också försöka ge en signal till Ukraina att jag är stolt över dem.

Jastremska, som tvingades kvala in i turneringen, inledde aningen skakigt och blev bruten i sitt andra servegame. Men svaret kom snabbt – redan i gamet efter bröt hon tillbaka och kunde en stund senare bryta på nytt och ta hem setet.

I andra set såg ukrainskan till att hålla kvar matchen i sitt grepp, som hon tog hem utan att ha behövt rädda breakbollar.

Dopningsavstängd

23-åringen från Odessa har på senare år haft det tufft på tennisbanan. Hon var rankad 21:a i världen 2020, men året därpå åkte hon fast i ett dopningstest och stängdes av. Avstängningen hävdes senare när det kunde bevisas att hennes dopningstest kontaminerats.

Inför Australian Open var hon rankad 93:a och tvingades kvala.

När jag inledde kvalet hade jag ingen aning om hur långt jag skulle kunna gå. Jag har jobbat med en del saker, personliga, och mitt huvud och känslan på banan är numera bättre sammankopplade.

"Kul att ha skrivit historia"

Kvartsfinalsegern innebär att hon för första gången i karriären nu lyckats ta sig till en semifinal i en grand slam, en bedrift som ingen annan kvinnlig kvalspelare lyckats med i Australian Open sedan 1978.

Kul att ha skrivit historia eftersom jag inte ens var född då, säger Jastremska.

I nästa match väntar tolfteseedade Zheng Qinwen från Kina. 21-åringen vann med 2–1 i set mot ryskan Anna Kalinskaja i sin kvartsfinal.

Zheng har åkt ut i andra omgången av Australian Open i båda sina två tidigare försök. Årets resultat är redan nu kinesiskans bästa i grand slam-sammanhang.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktigheter kring det historiska i Jastremskas seger. Rätt är att ingen annan kvalspelare nått semifinal sedan 1978.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.