A-
A+

Sover i tält – ett år efter jordbävningen

En grupp arbetare tar en paus bland bråte i staden Antakya, södra Turkiet, den 11 januari 2024. Ett år efter den kraftiga jordbävningen är runt 300 000 personer fortfarande utan ett ordentligt hem.
En grupp arbetare tar en paus bland bråte i staden Antakya, södra Turkiet, den 11 januari 2024. Ett år efter den kraftiga jordbävningen är runt 300 000 personer fortfarande utan ett ordentligt hem.
TurkietTT-AP

Ett år efter den stora jordbävningen i Turkiet och Syrien bor många familjer fortfarande i containrar eller till och med tält.

Samtidigt pågår en byggboom när bostadsområden ska byggas upp igen – men experter varnar för brister som kan bli ödesdigra nästa gång en naturkatastrof slår till.

När Turkiet nu går mot den första årsdagen efter den stora jordbävningen där över 50 000 människor i Turkiet och minst 6 000 i Syrien dog, är hundratusentals människor fortsatt hemlösa.

Fatma Kirici tillhör en av alla de turkiska familjer som sedan jordbävningen inte har något hem. Hon är rädd för att återvända till det flerfamiljshus som de flydde ifrån, men som fortfarande står upp. Numera bor hon i ett tält med sin man och två vuxna barn. I skalvet förlorade hon sin 20-åriga dotter och hennes man när deras hus kollapsade.

Vårt hus ligger precis vid ett stup. Jag vill inte utsätta mina andra barn för risken, säger Kirici.

Eftersom Kiricis hem enligt myndigheternas bedömning bara fick mindre skador får inte familjen något subventionerat hem eller containerhem. Det innebär att familjen i stället bor i ett tält, där kallt regn blöter marken under tältet och madrasserna de sover på.

Bor i en container

Många är fortsatt arbetslösa och en fjärdedel av alla familjer som bor i de drabbade områden är beroende av välgörenhet, enligt Röda Korset.

Cevdet Donmez är en av dem som fått en containerbostad av regeringen, men jobbet som fönstermontör har han blivit av med.

Vi har förlorat allt. Hur ska vi kunna se till att barnen får en bra framtid?

Samtidigt pågår ett stort återuppbyggnadsarbete, där omkring 300 000 personer som i dag mestadels bor i containrar ska få riktiga hem igen.

Misstag kan upprepas

Enligt experter beror de höga dödstalen delvis på brister i tillämpningen av byggregler. Samma bedömare varnar för den höga takten i återuppbyggnadsarbetet – med ett regelverk som inte har hunnit uppdateras riskerar människor att vara lika sårbara nästa gång en naturkatastrof slår till, tror de.

Vi har larmat om att reglerna behöver ändras, men de tror att det kommer att ta tid. Under tiden byggs husen upp igen efter att man har förstärkt grunden lite, och vidtagit vissa andra åtgärder, säger Mustafa Ozcelik, chef för en grupp ingenjörer och arkitekter i den hårt drabbade Hatay-provinsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.