A-
A+

Sparare överger Kinafonder

Svenska sparare ratar Kinafonder. Arkivbild.
Svenska sparare ratar Kinafonder. Arkivbild.
EkonomiTT

Den kinesiska ekonomins svaga återhämtning och en ökad politisk oro får svenska småsparare att välja bort Kinafonder. Det visar statistik från nätbanken Nordnet.

Annons

Intresset hos svenska sparare för rena Kinafonder har minskat stadigt de senaste åren, enligt statistik från Nordnet.

Antalet sparare på nätbankens plattform har minskat med omkring en femtedel sedan början av 2022.

Att den politiska risken i Kina har ökat beskrivs som en förklaring.

"Regimen har tydligt aviserat att man vill öka kontrollen över privata bolag, och det får investerare att dra öronen åt sig", skriver Nordnet sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Oron för en eventuell kinesiska invasion av Taiwan också väger in.

En annan orosfaktor i investerares ögon är den djupt skuldsatta kinesiska fastighetsmarknaden. Där är det framför allt två fastighetsbolag som är i fokus.

Dels Evergrande, som har befunnit sig i kris sedan hösten 2021, och som nu har ansökt om konkursskydd i USA. Dels Country Garden, som nyligen vinstvarnade för en miljardförlust under första halvåret av 2023.

"Fastighetssektorn var länge en tillväxtmotor – det byggdes hela städer med hus där ingen flyttade in, på ställen där ingen ville bo. Men det roliga tog slut, de finansiella riskerna blottlades och resultatet är en mycket skuldtyngd sektor i en av de viktigaste tillväxtmotorerna i världsekonomin", skriver Frida Bratt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.