A-
A+

Sparkad film-vd: En total överraskning

Anette Novak får lämna sin tjänst som vd för Filminstitutet efter bara ett och ett halvt år. Arkivbild.
Anette Novak får lämna sin tjänst som vd för Filminstitutet efter bara ett och ett halvt år. Arkivbild.
NöjeTT

Svenska filminstitutets vd Anette Novak får sparken efter bara ett och ett halvt år på posten. Själv är hon förvånad och säger att beslutet kom som en total överraskning.

Det är helt och hållet styrelsens beslut, säger hon till TT.

Annons

Gunilla von Platen, Filminstitutets styrelseordförande. Arkivbild.
Gunilla von Platen, Filminstitutets styrelseordförande. Arkivbild.
Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund. Arkivbild.
Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund. Arkivbild.

Anette Novak fick sparken på måndagen utan förvarning. Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen vill inte ställa upp på en telefonintervju, men säger i en skriftlig kommentar att "beslutet fattades av en enhällig styrelse".

"Av hänsyn och respekt för personalen på Filminstitutet kommer ordförande inte ta några intervjuer innan samtliga fått information och detta sker i morgon", skriver von Platen.

Anette Novak tillträdde som vd i april 2022 och säger att hon inte fått någon förvarning om att hon skulle bytas ut.

Jag är själv väldigt överraskad, men när det gäller motivet till beslutet är det nog bättre att ni frågar styrelsen, säger hon.

"Annat ledarskap"

"Anette Novak har gjort goda insatser för svensk film, styrelsen bedömer dock att det finns behov av ett annat ledarskap. Avsikten är inte att förändra verksamhetens inriktning", skriver Gunilla von Platen i pressmeddelandet som tillkännagav att Novak fått sparken.

Jag kan inte riktigt tolka vad det betyder. Jag har sedan jag tillträdde jobbat med att bygga en stabil grund för att den här verksamheten ska kunna leva upp till alla de krav och regler som kan ställas på en kulturinstitution som finansieras av skattebetalarna, säger Novak.
Det känns inte roligt för jag hade sett fram emot att fortsätta bygga ett starkt och modernt Filminstitut. Nu blir det inte så, konstaterar hon.

Beskedet kommer plötsligt och överraskar den svenska filmbranschen.

Alla höjer nog lite på ögonbrynen över det som har skett, säger Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund.
Jag tror att det är kortaste tiden en vd suttit på Filminstitutet, som jag har upplevt, säger Peter Fornstam.

Tappat marknadsandelar

Han ställer sig frågande till varför Novak har fått gå.

Att man byter ut direktörer för företag kan ju ske hastigt ibland av olika skäl. Det här (Filminstitutet) är en hybrid mellan ett statligt verk och en stiftelse och det är lite intressant att det gick så fort.

Svensk film har på senare år tappat marknadsandelar jämfört med det internationella utbudet och i hård kamp med strömningstjänsternas smörgåsbord. Men Peter Fornstam vill inte recensera Anette Novaks tid som vd – hon har suttit för kort tid, tycker han.

Men han har ett krav på hennes kommande efterträdare.

Svensk films marknadsandel måste upp och det tar tid att vända sådana frågor. Filminstitutet måste fokusera på att de statsmedel man har att förvalta används till filmer som människor faktiskt ser. Det måste vara huvudfokus.

Anette Novak efterträdde Anna Serner som vd för Filminstitutet och kom inte från filmbranschen. Före sin tid på Filminstitutet var hon bland annat chef för Statens medieråd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.