A-
A+

Spretig utveckling för bostadspriserna

Bostadspriserna har inledningsvis backat i september. Arkivbild.
Bostadspriserna har inledningsvis backat i september. Arkivbild.
BostadTT

Bostadspriserna uppvisade en spretig utveckling under augusti. Medan priset på bostadsrätter lyfte så sker en fortsatt nedgång för villapriserna enligt analysföretagets Valueguards Hox-index.

Annons

Annons

Medan index för hela bostadsmarknaden i riket uppvisar en svag förändring – minus 0,2 procent – jämfört med föregående månad är det desto större förändringar gällande priser för bostadsrätter respektive villor.

Medan priser på bostadsrätter lyfter 0,6 procent går villor i motsatt riktning med en lika stor tillbakagång.

"Vi har troligtvis den största nedgången av bostadspriser bakom oss, även om vi ännu inte nått hela vägen till en stabilisering av marknaden", säger Erik Wikander, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I ett regionalt perspektiv märks samma utveckling i Stockholm. Medan bostadsrättspriserna lyfter 1,4 procent märks en nedgång på 0,7 procent avseende villor i Stockholmsområdet.

"En utmaning på bostadsmarknaden blir att få köpare och säljare att ha en samsyn kring pris. Säljarna är de sista optimisterna när bostadspriserna går ned. Köparna anpassar sig desto snabbare till det lägre prisläget", kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Under de inledande två veckorna av september märks också en nedgång i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. I Stockholm föll priserna med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent jämfört med hela augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.