A-
A+

Stängt toalettlock stoppar inte virus

Öppet eller stängt toalock spelar ingen roll – virus sprids runt toaletten oavsett.
Öppet eller stängt toalock spelar ingen roll – virus sprids runt toaletten oavsett.
HälsaTT

Att stänga locket innan du spolar på toaletten hindrar inte virus från att spridas i rummet. Däremot gör desinfektion av ytor susen, enligt en studie.

Fäller du ner locket innan du spolar på toaletten? Faktum är att det inte har någon betydelse för huruvida det sprids viruspartiklar eller inte.

Patogener, alltså smittbärande ämnen, från den som varit på toaletten kan färdas över en meter genom luften i samband med spolning. Tidigare studier har funnit att spridningen av bakterier kan begränsas när locket fälls ner. Nu har forskare från University of Arizona undersökt hur det står till med virus, som är betydligt mindre än bakterier.

Forskarna har gjort tester med virus, av sorter som inte är farliga för människor. De placerade olika mängder virus i och på toaletten och spolade. Därefter tog de prover från toalettstolen, golvet och väggarna. De utförde testerna både med och utan att ha desinficerat utrymmena kring toaletten.

Resultatet var att locket inte gjorde någon skillnad i hur mycket virus det fanns runt toaletten. Det gjorde dock rengöringen av ytorna. Att använda desinfektionsmedel i behållare i toalettstolen minskade spridningen av virus rejält, enligt resultaten.

Forskarna bakom studien, som publicerats i American Journal of Infection Control, skriver att om någon i ett hushåll är magsjuk är det bästa knepet att använda desinfektionsmedel i samband med spolning och rengöring av toaletten, för att minska risken att andra blir sjuka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.