A-
A+

Stark höststart på bostadsmarknaden

Bra fart på bostadsvisningarna. Arkivbild.
Bra fart på bostadsvisningarna. Arkivbild.
BostadspriserTT

En raketstart på hösten. Bostadspriserna steg tydligt i september och når återigen rekordnivåer.

Annons

Annons

Efter en svagare sommar med svagt fallande priser så blev det återigen full aktivitet på bostadsmarknaden under den första höstmånaden.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun steg med 1,9 procent i september jämfört med månaden innan, men rensat för säsongsfaktorer handlar det om en uppgång på 1,0 procent. Detta enligt Danske Banks boprisindikator, som av snabbhetsskäl enbart mäter utvecklingen i huvudstaden. Statistiken baseras på analysföretaget Valueguard och Hemnet.

Siffror från Booli och SBAB, som använder delvis en annan beräkningsmetod, bekräftar samma mönster. Även i övriga regioner i Sverige stiger bostadsrätterna i pris, liksom villorna med undantag för södra Sverige.

"Trots nedgången under delar av sommaren är nu lägenhetspriserna tillbaka på ”all time high” i alla regioner med undantag för i Stormalmö", skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Det gjordes även ovanligt många affärer. Omsättningen nådde under september en ny rekordnivå, den högsta sedan Danske Bank startade mätningarna 2014, enligt banken.

Störst sug verkar det ha varit på större bostadsrätter, en trend som tog fart i pandemitiderna. Prisuppgången var störst på större lägenheter, enligt Danske Bank.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.