A-
A+

Staten tar över gruva efter brand i Kazakstan

Ståljätten Arcelor Mittals gruvverksamhet i Kazakstan förstatligas efter dödlig brand. Arkivbild.
Ståljätten Arcelor Mittals gruvverksamhet i Kazakstan förstatligas efter dödlig brand. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Världens största ståltillverkare, Arcelor Mittal, har slutit ett avtal med Kazakstans regering om ett förstatligande av företagets gruvverksamhet i landet.

Beskedet kommer efter en dödlig brand i en av bolagets kolgruvor under lördagen.

Enligt den kazakstanska räddningsmyndigheten har minst 42 personer omkommit. Myndigheterna söker fortfarande efter fyra gruvarbetare.

Nu har ståljättens lokala dotterbolag, Arcelor Mittal Termitau, och Kazakstans regering skrivit ett preliminärt avtal om att förstatliga gruvverksamheten, rapporterar AFP.

Ska slutföras "så snart som möjligt"

Uppgörelsen ska slutföras så snart som möjligt, enligt ett uttalande från Arcelor Mittal.

Den omfattande branden inträffade nära staden Karaganda i centrala Kazakstan. När branden startade befann sig 252 arbetare i gruvan.

Det är den andra dödliga händelsen på ett par månader på en av Arcelor Mittals anläggningar. Företaget har tidigare kritiserats för att inte följa säkerhets- och miljöregler. Ståljätten driver ett 15-tal fabriker och gruvor i centrala Kazakstan.

President Kasym-Zjomart Tokajev har utlyst söndagen till en nationell sorgedag, och meddelat att en utredning ska tillsättas för att utreda brandorsaken.

"Värsta företaget i historien"

I samband med att han besökte gruvan och talade med närstående till offren kallade han Arcelor Mittal för "det värsta företaget i Kazakstans historia när det gäller samarbete med regeringen".

Händelsen beskrivs som den värsta olyckan i landets post-sovjetiska historia. Sedan landet blev självständigt 1991 har drygt 200 arbetare omkommit i gruvolyckor, varav en majoritet har mist livet i Arcelor Mittals gruvor.

Det Luxemburgbaserade multinationella stålföretaget har bedrivit verksamhet i landet sedan 1995. Till en början välkomnades bolaget och ansågs kunna ingjuta nytt hopp i den sargade ekonomin som präglade landet efter Sovjetunionens fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.