A-
A+

Stockholmsbörsen öppnar uppåt

Stockholmsbörsen öppnar. Arkivbild.
Stockholmsbörsen öppnar. Arkivbild.
EkonomiTT

Stockholmsbörsen öppnar på plus. SEB rusar efter morgonens rapport.

Annons

Annons

OMXSPI ligger plus 0,4 procent strax efter att handeln har inletts.

Bland storbolagen som rapporterat under morgonen finns Handelsbanken, som ligger plus 1,2 procent, SEB som redovisat en rejält ökad vinst, stiger med nära 8 procent. Assa Abloy stiger 1,9 procent, och Telia med 0,7 procent.

Bland dem som tappar mest av storbolagen finns Alfa Laval, Essity och Skanska.

I USA var det stora fall på börserna på tisdagen. De stora techjättarna Alphabet, Meta och Microsoft, som rapporterade efter det att börserna stängt i USA, backade rejält efter att ha gjort marknaden besviken över resultaten. Även Tesla rasade, med över 12 procent, efter ägaren Elon Musks Twitterköp. Nasdaq föll 4 procent, och är nu nere på lägsta nivån sedan 2020.

Bakom ligger en stigande oro för bland annat räntor och inflation, och även att tillväxten i ekonomin är i fara. Dessutom finns förstås oron för kriget i Ukraina, där Ryssland på tisdagskvällen stoppade gasleveranserna till Polen och Bulgarien, vilket fick gaspriserna att stiga.

Som om inte detta vore nog för marknaden att oroas av så finns en allt större oro för situationen i Kina med ökad smittspridning och stora nedstängningar. De påverkar även utanför Kina, och kan få effekter på bland annat leveranser och transporter.

I Asien var det blandat på börserna på onsdagsmorgonen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.