A-
A+

Stor ökning av svenska dollarmiljonärer

Antalet svenska dollarmiljonärer har ökat med drygt 8 procent. Arkivbild.
Antalet svenska dollarmiljonärer har ökat med drygt 8 procent. Arkivbild.
EkonomiTT

Antalet svenskar med minst en miljon dollar i tillgångar ökade rejält i fjol.

Men årets börsnedgång har gjort många av dem betydligt fattigare.

Annons

Annons

165 500 – så många svenskar hade en miljon dollar eller mer i tillgångar under fjolåret. Det framgår av studien World Wealth Report som konsultbolaget Capgemini har tagit fram.

Det är en uppgång med 8,4 procent från året innan, då siffran var 152 700.

Enligt Johan Bergström, Capgeminis ansvariga för den nordiska finanssektorn, beror ökningen primärt på två väldigt tydliga faktorer: Börsen och fastighetsmarknaden.

Börsen studsade ju tillbaka både under och efter pandemin, och fastighetspriserna har bara fortsatt upp, säger han.

Kan bli mindre 2022

Rapporten omfattar 71 länder som tillsammans representerar mer än 98 procent av den globala bruttonationalinkomsten och 99 procent av världens börsvärde.

Men då siffran gäller för 2021, och den stora börsnedgången sedan dess i kombination med en svagare krona inte tas med, är antalet troligtvis aningen mindre i dag.

Tittar man på hur börsen har gått det första halvåret så kan vi förvänta oss att antalet dollarmiljonärer planar ut, eller eventuellt går ner, säger Bergström.

TT: Går det att ge en prognos för helåret 2022?

Vi vill undvika att ge prognoser i sig. Men vad man kan säga är att tidigare år när antalet dollarmiljonärer minskat har den primära orsaken varit sänkningar av börsen.

Annons

Annons

Fler kvinnor framåt?

Senaste gången antalet minskade i Sverige var 2018. Då gick antalet dollarmiljonärer ned med 2,5 procent till 128 700. Minskningen berodde främst på att börsen backade nära 14 procent och fastighetspriserna minskade med cirka 3–4 procent, enligt Bergström.

Enligt studien ändras även demografin bland världens rikaste. Till exempel kommer kvinnor att ärva 70 procent av alla förmögenheter inom två generationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.