A-
A+

Storbrand efter drönaranfall i Ryssland

En ukrainsk soldat släpper upp en spaningsdrönare i Luhansk. Ukrainska drönarattacker mot Ryssland verkar trappas upp. Arkivbild.
En ukrainsk soldat släpper upp en spaningsdrönare i Luhansk. Ukrainska drönarattacker mot Ryssland verkar trappas upp. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

En storbrand rasar vid en oljedepå i den ryska gränsregionen Brjansk efter ett drönaranfall.

Det beskrivs som ett i raden av mothugg när Ukrainas anfall mot ryska mål trappas upp.

I Ukraina beskrivs drönaranfallet som en militär specialoperation. En anonym källa inom landets militära underrättelsetjänst HUR säger till AFP att de låg bakom anfallet.

I Ryssland säger sig myndigheterna ha lyckats avvärja anfallet, men Brjansk-regionens guvernör Aleksandr Bogomaz tillägger att drönaren släppte ifrån sig en laddning i samband med att den sköts ned.

Tåg med och släcker

Oljedepån som träffades ligger i staden Klintsy, som ligger omkring sju mil från gränsen till Ukraina och har drygt 60 000 invånare.

Ett tiotal brandbilar har ryckt ut till branden, samt ett tåg som är särskilt utrustat för att släcka större bränder. Bilder från Klintsy visar hur stora mängder svart rök bolmar från oljedepån.

Fyra oljecisterner med kapacitet för totalt 6 000 kubikmeter olja står i brand.

Det finns inga uppgifter om personskador, enligt guvernören Bogomaz. Minst ett 30-tal personer har dock evakuerats från bostäder i närheten, rapporterar mediekanalen RBK.

Samma oljedepå attackerades i maj förra året, utan att det uppstod skador av denna grad.

Ska trappas upp

Ukraina fortsätter att rikta anfall mot mål på den ryska sidan av gränsen och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har sagt att det ska trappas upp.

Under natten till torsdag sköts en drönare ned över regionen Leningrad som omger storstaden S:t Petersburg vid Finska viken, vilket var ovanligt långt norrut. Enligt uppgifter från företrädare på den ryska sidan var drönaren på väg mot en oljeanläggning i stadens södra utkant.

Ukrainska medier rapporterar också om ett drönaranfall mot en krutfabrik i Tambov söder om Moskva, som ska ha ägt rum på fredagsmorgonen. Enligt uppgifter i oberoende ryska medier orsakade drönaren dock inga större skador.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.