A-
A+

Strejker i Iran efter avrättningar

Irans flagga. Arkivbild.
Irans flagga. Arkivbild.
IranTT-AFP

Butiker och annan verksamhet i Irans kurdiska västra delar hölls stängda under tisdagen i en strejk efter det att fyra unga kurdiska män avrättades på måndagsmorgonen.

Enligt människorättsorganisationer hängdes männen, som dömts för att ha spionerat för Israel, efter godtyckliga rättegångar baserade på erkännanden som tvingats fram under tortyr.

Iran är ett av de länder som avrättar flest personer i världen. I januari har i snitt två personer avrättats varje dag, enligt observatörer.

Bilder publicerade av Norgebaserade människorättsorganisationen Hengaw och Frankrikebaserade Kurdistan Human Rights Network visar hur längor med butiker hålls stängda i städer som Kermanshah, Saqez och Sanandaj. Strejker rapporteras ha ägt rum i tiotals städer.

Regionen har varit central i den massiva protestvågen 2022, då hundratusentals iranier gick ut på gatorna för att protestera mot diktaturen. Protesterna bröt ut efter att kurdiska Mahsa Zhina Amini dött efter att ha gripits av landets hårda moralpolis, eftersom hon inte ansågs ha skylt håret tillräckligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.