A-
A+

Studie kan lära oss förstå våra husdjur

Vad tänker han på? Arkivbild.
Vad tänker han på? Arkivbild.
DjurTT

Snart kan du kanske börja kommunicera med ditt husdjur. Eller prata med en elefant på zoo.

Forskare vid University of British Columbia försöker ta fram en apparat som kan hjälpa oss att förstå vad djur "säger" genom att översätta deras ljud.

Annons

Annons

Kaskelotternas språk kan snart förstås om forskarna får som de vill. Arkivbild.
Kaskelotternas språk kan snart förstås om forskarna får som de vill. Arkivbild.
Du kommer inte kunna öppna din telefon i morgon och ha en valmöjlighet i Google Translate för östafrikansk elefant eller "kaskelottiska", men forskare försöker sätta ihop lexikon med ljud gjorda av djur, säger professor Karen Bakker, författare till boken "The sounds of life", till australiska ABC.

Hon ärs forskare vid kanadensiska UBC, och genom att studera djuren i naturen hoppas hon och andra kunna förstå vad olika ljud betyder, vilket i framtiden kan ge oss möjlighet att föra en hyfsad konversation med dem.

Inte världens mittpunkt

Men medan digital teknik kan ge naturen någon slags röst, så visar det samtidigt hur komplex kommunikationen bland djuren är, något som enligt professor Bakker kan få oss att inse att vi inte är världens mittpunkt, något hon kallar för "Antropocen centrism", vilket står för att de enda samspelen som betyder något är de mänskliga.

Vi tenderar att tro att vad vi inte kan se existerar inte och eftersom vår hörsel är ganska begränsad jämfört med andra arter så är det mycket kommunikation i naturen som vi missar, säger professor Bakker.

Annons

Annons

Finns risker

Elefanter, valar, tigrar och bävrar bland andra kan höra långa, långsamma ljudvågor på miltals avstånd, något som det mänskliga örat inte klarar av.

Med hjälp av artificiell intelligens, AI, ska forskarna tolka mönster i olika ljud och försöka översätta det till ett språk som vi förstår.

Men det finns samtidigt risker med att bättre förstå djuren, enligt forskarna. Till exempel kan teknologin användas till att mer effektivt jaga olika arter, eller att försöka tämja arter som tidigare inte varit domesticerade, vilket kan riskera såväl djurens som miljöns välfärd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.