A-
A+

Superstjärna i maraton död i bilkrasch

Världsrekordhållaren i maraton, kenyanen Kelvin Kiptum, har dött i en trafikolycka i hemlandet. Bilden är från målgången i London förra året. Arkivbild.
Världsrekordhållaren i maraton, kenyanen Kelvin Kiptum, har dött i en trafikolycka i hemlandet. Bilden är från målgången i London förra året. Arkivbild.
MaratonTT-AP-AFP

Världsrekordhållaren i maraton, 24-årige kenyanen Kelvin Kiptum, har dött i en singelolycka i västra Kenya.

Kiptum satte världsrekordet, 2.00.35, i Chicagos maraton i oktober förra året. Det tidigare var på 2.01.09, och sattes av landsmannen Eliud Kipchoge 2022.

"En fantastisk idrottsman som lämnar ett otroligt arv. Vi kommer att sakna honom mycket," skriver det internationella friidrottsförbundet ordförande Sebastion Coe på X, tidigare Twitter.

Coe skriver att han så sent som förra veckan var med och gav förbundets officiella godkännande till Kiptums världsrekordlopp i Chicago.

"Antagligen en av världens bästa idrottare som bröt barriärer för att säkra ett maratonrekord", skriver Kenyas president William Ruto på X.

Trots sin unga ålder hade Kiptum redan varslat om att vara en storstjärna i vardande. För två år sedan gjorde han sitt första stora lopp, Valencia, och gick i mål med den bästa tiden för en debutant någonsin. Av de sju snabbaste maratontiderna har Kiptum svarat för tre.

Kenyas tvåfaldiga OS-mästare på 800 meter, David Rudisha, skriver på X han är chockad och bedrövad över beskedet om Kiptums död.

"En stor förlust", skriver Rudisha.

Även Kiptums coach Gervais Hakizimana omkom och en kvinnlig medpassagerare skadades allvarligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.