A-
A+

Svaga USA-siffror lyfter börsen – och kronan

Frihetsgudinnan i förgrunden av en fullmåne. Arkivbild.
Frihetsgudinnan i förgrunden av en fullmåne. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

USA:s ekonomi bromsade in i andra kvartalet. Och det skapades betydligt färre nya jobb i privat sektor i augusti än väntat.

Trenden var svagt uppåt på Wall Street efter siffrorna. Den pressade kronan hängde på uppåt.

Annons

Medan börskurserna inför onsdagens handel på Wall Street klättrade en bit över nollstrecket efter rapporterna pressades dollarn och amerikanska marknadsräntor nedåt.

Kronan stärktes till kursen 10:81 kronor per dollar. Det kan jämföras med årslägsta noteringar på över 11 kronor per dollar så sent som i förra veckan.

Tolkas positivt

Dystra ekonomiska nyheter tolkas i inflations- och räntechocken ofta positivt då de anses minska sannolikheten för att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) måste strama åt med fler räntehöjningar.

Reviderade siffror visar att landets ekonomiska tillväxt blev 2,1 procent under andra kvartalet, en lägre siffra än tidigare beräkning på 2,4 procent och marknadens förväntningar som låg på just 2,4 procent.

En annan oväntat svag siffra som kom på onsdagen var en mätning av sysselsättningen i den privata sektorn i USA i augusti från lönehanteraren ADP. Enligt ADP:s siffror ökade sysselsättningen med 177 000 personer i augusti. Det kan jämföras med ökningen på 324 000 månaden före och en snittprognos bland analytiker på 195 000 i augusti, enligt Bloomberg.

Tung rapport på fredag

I två andra rapporter på onsdagen framgick att USA:s underskott i handeln ökade i juli, medan varulagren i detaljhandeln ökade i mindre takt i juli än månaden före.

På fredag väntar nästa tunga statistikrapport från USA, när arbetsmarknadsdepartementet redovisar sysselsättning och arbetslöshet exklusive jordbrukssektorn. Den rapporten väntas enligt snittprognoserna visa på 168 000 nya jobb i USA i augusti, mot 187 000 månaden före.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.