A-
A+

Svahns sköna kvitto efter skadan

Linn Svahn blev trea och fick ett positivt besked att kroppen håller efter lårskadan.
Linn Svahn blev trea och fick ett positivt besked att kroppen håller efter lårskadan.
SkidorTT

Linn Svahn är tillbaka efter lårskadan som drabbade henne i höst.

Det kändes bra, men det var riktigt nervöst, berättar hon efter premiärloppet i Gällivare, som slutade med en tredjeplats, 46 sekunder efter Ebba Andersson.

I september fick Linn Svahn en muskelbristning i låret när landslaget var på höghöjdsläger i Livigno. Sedan dess har hon fått anpassa träningen och ändrat upplägget.

Det störde i början, sedan har hon kunnat träna, men har anpassat träningen, berättar landslagets damtränare Stefan Thomson.

Därför hoppade sprintstjärnan över fredagens sprint i Gällivare och fokuserade på helgens traditionella lopp över 10 kilometer. Det minskade risken för slå upp skadan igen.

Det var trist att stå över. Men att få en bristning lårmuskeln är tungt. Det tar fyra till sex veckor innan man blir bra. Jag är precis på den gränsen nu, säger Linn Svahn och berättar om känslan att tvingas justera träningsplanen:
Tror jag har ganska bra kontroll på hur jag ska tackla grejer. Det tråkiga är att man måste förändra sin plan. Jag hade en tanke att jag måste göra si eller så. Då sker något som gör att man måste förändra det.
Jag har kunnat träna, det gäller att få göra en annan plan, säger Linn Svahn.

Ingen ångest

Ingen i landslaget har varit så skadedrabbad som Linn Svahn. I februari 2021 drabbades hon av en svår axelskada som förföljde henne i ett par år. Hon kunde avsluta förra säsongen skadefri och skulle bygga upp kroppen till kommande vinter. Då kom muskelbristningen.

Men Linn Svahn intygar att hon kunnat sova gott om nätterna och inte fått någon ångest på kvällarna:

Jag är bra på att separera saker. När jag släcker på kvällen har jag ganska lätt att sova. Det stör mig inte. Jag har lätt att omvandla fokus till något som jag kan utveckla, säger Linn Svahn.

Fredagens beslut att inte ställa upp i sprinttävlingen var därför en försiktighetsåtgärd.

Ville känna att jag kan tävla innan jag står på startlinjen. Därför var jag i dag ganska säker på att jag skulle tåla det, berättar Svahn

Kroppen skakade

Men när det var tävlingsdags fick Linn Svan en oväntad reaktion i kroppen:

Jag var inte nervös, men kroppen var det. Min kropp kände att nu ska jag göra något jag inte gjort på ett tag. När jag skulle fylla på vätskebältet stod jag och skakade av adrenalin, berättar Linn Svahn som var nöjd med sitt lopp.
Jag är trygg. Det här känns bra, meddelar hon inför söndagens lopp i Gällivare och nästa veckas världscuppremiär i Ruka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.