A-
A+

Svalt intresse för lokalval i Sydafrika

Kö till en vallokal i Soweto, Sydafrika.
Kö till en vallokal i Soweto, Sydafrika.
SydafrikaTT-AFP

Vallokalerna har stängt i Sydafrika.

Valdeltagandet i lokalvalet spås bli lågt och opinionsmätningar pekar mot ett historiskt dåligt resultat för det styrande partiet ANC.

Annons

Annons

Korruptionsskandaler i partiets absoluta toppskikt och en arbetslöshet på över 34 procent är två av de stora problemen som tynger det anrika ANC. Nelson Mandelas parti har styrt i Sydafrika sedan 1994, men enligt opinionsmätningar ser partiet ut att missa egen majoritet för första gången sedan dess.

Sent på eftermiddagen i Sydafrika hade endast 8 av 26 miljoner registrerade väljare lagt sin röst i valet, en indikation på ett potentiellt lågt valdeltagande. Endast 65 procent av röstberättigade registrerade sig för att rösta i lokalvalet.

En av de väljare som uttryckte missnöje med ANC var stadsplaneraren Khayelihle Ndlovu.

Jag hade svårt att bestämma mig om jag borde rösta eller inte. Men när jag tänkte på våra ledare och hur de saknar principer kom jag fram till att de bara kommer att fortsätta om man röstar på dem, sade han efter att ha röstat i Johannesburg.

Trasig infrastruktur

Utöver de stora problemen uppges dagliga bekymmer på grund av en trasig infrastruktur ligga till grund för missnöjet med ANC.

I parlamentsvalet för två år sedan fick ANC strax över 57 procent av rösterna. I lokalvalet för fyra år sedan fick partiet strax under 54 procent.

Vi har inte levt upp till folkets förhoppningar. Vi ska förbättra oss, sade presidenten Cyril Ramaphosa i samband med att han röstade.

Annons

Annons

Bristande förtroende

Det största oppositionspartiet Demokratiska Alliansen (DA) – ett liberalt parti som många ur landets vita befolkning röstar på. Det andra stora oppositionspartiet är det populistiska vänsterpartiet Ekonomiska frihetskämpar (EFF).

Bristande förtroende för de större partierna tar sig uttryck även bland de totalt 60 000 kandidaterna i lokalvalet – 1 700, rekordmånga, av dem ställer upp som oberoende kandidater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.