A-
A+

Svensk-belarusisk kvinna fängslad i Minsk

Kvinnan ska ha gripits när hon var på semester i Minsk förra året. Arkivbild.
Kvinnan ska ha gripits när hon var på semester i Minsk förra året. Arkivbild.
InrikesTT

En svensk-belarusisk kvinna i 60-årsåldern sitter frihetsberövad i Belarus sedan hon greps under en resa till Minsk förra våren.

Enligt Expressen har hon nu dömts till ett femårigt straff i diktaturen.

Dmitri Vasserman vid den så kallade belarusiska folkambassaden i Sverige säger till Expressen att det är oklart om kvinnan dömts till fängelse, fem års straffkoloni eller fem års strikt straffkoloni.

Vad hon dömts för har inte blivit offentliggjort, men människorättsorganisationerna tror att det kan handla om donationer till frivilliga belarusier som strider för Ukraina. Enligt dem är det flera andra som som har dömts för donationerna med samma brottsrubricering, säger Dmitri Vasserman till tidningen.

Organisationen Belarus folkambassad bildades efter det riggade val som hölls i landet 2020 och där landets diktator Aleksandr Lukasjenko behöll makten trots stora folkliga protester.

Folkambassaden hjälper belarusier i Sverige och har exempelvis som mål att öka engagemanget för att avskaffa diktaturen och övergå till en demokratisk rättsstat. Kvinnan, som sitter frihetsberövad i Belarus, ska ha varit engagerad i ett initiativ av den belarusiska diasporan som inte stöder diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Utrikesdepartementet bekräftar för TT att en svensk medborgare från Svealand är frihetsberövad i Belarus.

"UD agerar i ärendet tillsammans med ambassaden i Minsk. Ambassaden är i kontakt med belarusiska myndigheter. UD har kontakt med anhöriga i Sverige."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.