News55

Svenska experter ska stötta Ukrainas väg mot EU

Artikelbild
Utrikesminister Tobias Billström (mitten) tillsammans med nordisk-baltiska kollegor på onsdagen. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

De nordisk-baltiska länderna har enats om en högnivågrupp för att stödja Ukraina på vägen mot ett EU-medlemskap. – Vi har satt ihop de mest erfarna EU-experterna i alla våra länder, säger utrikesminister Tobias Billström (M). Initiativet tas under det s…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska experter ska stötta Ukrainas väg mot EUFredrik Sandberg/TTUtrikesminister Tobias Billström flankerad av Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis (vänster) och Norges dito Espen Barth Eide vid en pressträff i Visby på onsdagen.PolitikTT

De nordisk-baltiska länderna har enats om en högnivågrupp för att stödja Ukraina på vägen mot ett EU-medlemskap.

Vi har satt ihop de mest erfarna EU-experterna i alla våra länder, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Initiativet tas under det svenska ordförandeskapet i den nordisk-baltiska kretsen, en grupp med ländernas utrikesministrar som går under benämningen NB8 och som möttes i Visby på onsdagen.

Svenska experter som ingår i teamet är den tidigare EU-ministern och EU-kommissionären Cecilia Malmström, samt Katarina Areskoug som bland annat varit chef för EU-kommissionen i Sverige.

“Jag känner mig ödmjuk och stolt att ha blivit tillfrågad att hjälpa till på denna resa. Ukraina tillhör den europeiska familjen”, säger Cecilia Malmström i ett pressmeddelande.

Rysk spökflottan

Ukraina, och inte minst hur man ska förse landet med mer ammunition och vapen, har stått i fokus för utrikesministermötet. Men även säkerheten i Östersjön.

ANNONS

SVT rapporterade på tisdagen om en oljetanker ankrad utanför Gotland som förser Rysslands så kallade spökflotta med bränsle. Samma dag gick ett Jas-plan upp och mötte ett ryskt signalspaningsplan i närheten av svenskt luftrum.

Vi har pratat om behovet av att titta närmare på den ryska spökflottans aktiviteter, vilket kan vara en fråga om att man försöker kringgå sanktionerna, säger Tobias Billström.Bättre säkerhet

Om oron för ökad rysk aktivitet säger Billström:

Man ska framförallt väga in att nu när alla stater med kust runt Östersjön förutom Ryssland, har blivit Natomedlemmar så har säkerhetsläget förbättrats något oerhört.

Att ministrarna för första gången sammanträdde som åtta Natoländer var något flera tog fasta på under en gemensam pressträff.

Den här ön kan kallas hjärtat i den nya nordisk-baltiska Natoregionen, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS