News55

Sverige jagar OS-plats: Blir en fajt

Artikelbild
Linn Blohm har spelat två OS – och hoppas på ett tredje i sommar. Arkivbild. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Sveriges kval till Paris-OS ser ut som en lätt uppgift på pappret. I verkligheten? – Det kommer att bli en fajt, säger Linn Blohm inför den inledande matchen mot Japan i Debrecen. Kvalgruppen förändrades sent. Då Kamerun inte kunde komma till Ungern med…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige jagar OS-plats: Blir en fajtBeate Oma Dahle/NTB/TTLinn Blohm har spelat två OS – och hoppas på ett tredje i sommar. Arkivbild.HandbollTT

Sveriges kval till Paris-OS ser ut som en lätt uppgift på pappret.

I verkligheten?

Det kommer att bli en fajt, säger Linn Blohm inför den inledande matchen mot Japan i Debrecen.

Kvalgruppen förändrades sent. Då Kamerun inte kunde komma till Ungern med anledning av visumproblem fick andra afrikanska landslag frågan.

Senegal, Kongo-Kinshasa och några till sade nej.

Då delade Internationella handbollsförbundet ut ett wildcard till Storbritannien.

Vilket gör att Sveriges kvalgrupp består av Japan, Ungern och just Storbritannien.

ANNONS

Inte direkt skrämmande, känner stjärnan Linn Blohm.

Fokus på Japan och UngernDet hade varit större skillnad om de hade tagit nästa lag på tur från Europa, om det hade kommit in ett väldigt bra europeiskt lag. Då hade man tänkt mer på det, säger hon.Nu har vi fullt fokus på Japan och Ungern.

31-åriga Blohm, som spelar för ungerska klubben Györi, säger att “på pappret ser det ut som att vi borde vinna”, men slår sedan fast att uppgiften att ta sig till Frankrike kommer att bli betydligt tuffare än vad det verkar.

Dels lyfter hon fram Japans utveckling under de senaste åren, dels Ungerns extra motivation av att spela på hemmaplan.

Det är ett Japan som spelar en annorlunda handboll, och det har vi framför allt pratat om; att vi måste var med på allt, säger hon.Vill börja med seger

Sverige behöver sluta topp två i kvalgruppen för att lägga beslag på en av de tolv biljetterna som delas ut till mästerskapet som spelas i Paris och Lille.

För Blohm & Co handlar fokuset om här och nu, och då är det främst en bra start mot Japan som hon tänker på.

Börjar vi med en vinst så ser det ljust ut… I de andra OS-kvalen jag har spelat har man inte tänkt på att man behöver vinna gruppen eller så, det enda fokus man har är att ta sig till OS. Sedan är det skitsamma om man är etta eller tvåa. OS är målet, säger hon.

ANNONS

Vad betyder OS?

Jag har fått äran att vara med på två OS innan. Det är något alldeles speciellt. Det betyder jättemycket.

Vad är så speciellt?

Det är något som är svårt att vinna och att komma till överhuvudtaget. Sedan är det de bästa idrottsutövarna som finns på jorden som kommer att vara där, bara det gör det stort och ärofyllt att få vara med bland dem.Anders Wallin/TTFakta: OS-kvalet i Ungern TT

Japan på torsdag klockan 18.00.

Ungern på fredag klockan 18.00.

Storbritannien på söndag klockan 16.45.

Övriga kvalgrupper: Nederländerna, Tjeckien, Argentina och Spanien avgörs i spanska Torrevieja. Tyskland, Montenegro, Slovenien och Paraguay spelar i Neu-Ulm, Tyskland.

ANNONS

De två bästa landslagen i varje grupp säkrar spel i Paris-OS, 25 juli–11 augusti. Paris och Lille är värdstäder för mästerskapet.

Redan klara för OS: Frankrike (värdnation), Norge, Sydkorea, Angola, Brasilien och Danmark.

Fakta: Sveriges trupp TT

Målvakter: Johanna Bundsen, Sävehof, Irma Schött, Ikast, Evelina Eriksson, CSM Bukarest.

Utespelare: Jennifer Johansson, Skuru, Elin Hansson, Horsen, Linn Blohm, Györi, Sofia Hvenfelt, Bietigheim, Olivia Löfqvist, Storhamar, Mathilda Lundström, Silkeborg, Nathalie Hagman, SCM Ramnicu, Jamina Roberts, Vipers, Kristin Thorleifsdóttir, Horsen, Tyra Axnér, Nykøbing, Carin Strömberg, Neptunes, Emma Lindqvist, Ikast, Jenny Carlson, Brest, Nina Koppanf, Sävehof, Nina Dano, Odense.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS