A-
A+

Sverige kan säkra OS-plats: "Mycket på spel"

Andreas Palicka under lördagens pressträff i Köln.
Andreas Palicka under lördagens pressträff i Köln.
HandbollKöln, TT:s utsände

Handbollslandslaget har dubbla anledningar att resa sig och ladda om efter den tunga semifinalsmällen. Både ett EM-brons och en OS-plats står på spel mot Tyskland i eftermiddag.

Snacket dagen efter EM-semifinalen mot Frankrike handlade i stort sett uteslutande om domarnas felbedömning i slutsekunden, en miss som kostade Sverige en finalplats.

Till och med Michael Wiederer, ordförande i Europeiska handbollsförbundet EHF, höll med om att domarparet borde ha videogranskat Elohim Prandis regelvidriga kvitteringsmål på frikast.

De svenska spelarna sörjde och ältade, men insåg också att det snart var dags att försöka glömma och gå vidare. Klockan 15 på söndagseftermiddagen väntar Tyskland i en enormt betydelsefull bronsmatch.

"Varit jätteskönt"

Seger skulle inte bara innebära en EM-medalj utan också att Blågult redan nu kan se fram emot OS i Paris i sommar.

Det betyder ju extremt mycket. Det hade varit jätteskönt att vara klara för OS och slippa spela kval, säger Felix Claar som var på väg att bli en av de stora semifinalhjältarna med åtta mål under ordinarie tid.

Den andra spelaren som berövades en blågul hjälteroll var Andreas Palicka, målvakten som storspelade i andra halvlek med bland annat tre straffräddningar. Han är säker på att Sverige klarar av att ladda om inför mötet med värdnationen.

Hundra procent. Det här gör ont i själen, men det hör till idrotten. Det finns mycket på spel, säger han.

Tolv platser

Totalt får tolv lag vara med i OS-handbollen. Redan klara Frankrike (värdnation), Danmark (regerande världsmästare), Japan (vann Asienkvalet) och Argentina (vann de panamerikanska spelen) fick på lördagen sällskap av Egypten som vann det afrikanska mästerskapet.

Efter att Sverige eller Tyskland fått den sjätte platsen kommer de resterande sex platserna fördelas i OS-kvalet i mars, där tolv lag delas in i tre grupper.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.