A-
A+

Sverige stöttar kritiserade Uefa-förslaget

Andrea Möllerberg, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet. Arkivbild.
Andrea Möllerberg, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet. Arkivbild.
FotbollTT

Svenska fotbollförbundet ger tummen upp för att Aleksander Ceferin ska kunna sitta kvar längre än tillåtna tolv år som ordförande för Uefa (Europeiska fotbollsförbundet), rapporterar Expressen.

Den svenska generalsekreteraren Andrea Möllerberg säger till tidningen att man stöttar den stadgeändring som förväntas klubbas igenom på Uefa-kongressen i Paris nästa vecka.

Ceferin valdes till president i september 2016. Förändringen som finns i stadgarna kom 2017, efter att han valdes, säger Möllerberg.

I det nya förslaget finns ett tillägg som handlar om att personer som valts in i Uefa-ledningen innan stadgeändringen 2017 inte ska omfattas av maxlängden på tolv år.

Slovenen Ceferin klev på som ordförande under 2016 efter att Michel Platini sparkats mitt under fransosens mandatperiod. Om Ceferin ställer upp för omval 2027 kan han sitta som ordförande till 2031 och i totalt 15 år.

Möllerberg anser att Ceferins ordförandeskap är bra för Sverige och Norden.

Vi tror att han arbetar för mycket av det som vi står bakom. Mänskliga rättigheter och andra frågor som är viktiga för oss. Han jobbar för stärkande av damfotbollen och har gjort förändringar i sin organisation.

Möllerberg säger vidare:

Sedan är det inte säkert att Ceferin sitter kvar eller ställer upp. Det här är inte kopplat till honom som person.

Nyligen sade Uefas fotbollschef Zvonimir Boban upp sig i protest mot den föreslagna stadgeförändringen.

"Att vara del av detta går emot alla principer och värderingar som jag helhjärtat tror på och står för", skrev kroaten i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.