A-
A+

Swift målas ut som maktfaktor i presidentvalet

Taylor Swift och hennes pojkvän Travis Kelce anklagas av Trumpanhängare för att ingå i en 'liberal komplott' mot ex-president Donald Trump. Arkivbild.
Taylor Swift och hennes pojkvän Travis Kelce anklagas av Trumpanhängare för att ingå i en "liberal komplott" mot ex-president Donald Trump. Arkivbild.
USATT

Taylor Swift är mål för flera konspirationsteorier kring presidentvalet i USA. Men finns det skäl att måla ut henne som en politisk maktfaktor?

Stöd från kändisar kan väcka viss entusiasm men kommer inte att ha någon avgörande betydelse, säger amerikansksvenska kommunikationsstrategen Elizabeth Walentin.

Den omåttligt populära världsstjärnan Taylor Swift och hennes pojkvän, den amerikanske fotbollsspelaren Travis Kelce, utmålas av högerextrema nätprofiler som ett påhittat par och som en del av en "liberal komplott" mot ex-presidenten Donald Trumps presidentkampanj, enligt CBS News.

Teorierna grundar sig på att Swift i det förra presidentvalet gav demokraten och nuvarande president Joe Biden sitt stöd – något hon väntas göra även i år.

Grundar sig i pandemin

Det var nyligen som Swift inledde ett förhållande med Kansas City-spelaren Kelce. Han ställde i höstas upp som ansiktet utåt för läkemedelsbolaget Pfzier i den amerikanska folkhälsomyndighetens försök att få skeptiska amerikaner att ta en påfyllnadsdos av covidvaccinet.

Onlinehögern på X började då lägga ett slags pussel där de konstaterade att "okej, staten behöver få en högre acceptans för vaccinen och uppenbarligen räckte det inte med Kelce. Om han blir ihop med Taylor Swift kanske man kan få i gång det", säger Billy McCormac, politisk analytiker på konsultbolaget Gullers Grupp.

Riggad Super Bowl

Ytterligare vatten på sin kvarn fick teorierna om ett statligt pr-jippo när Kansas City blev klara för Super Bowl. Tävlingen är riggad och Swift kommer att använda synligheten till stöd för Biden, lyder konspirationsteoretikernas resonemang enligt tidningen Rolling Stone.

Super Bowl är i februari. Det är många, många månader kvar till valet. Det känns tunt att säga att det här skulle ha någon bestående effekt över huvud taget, säger Billy McCormac.

Samtidigt har Trumpanhängare förklarat ett "heligt krig" mot Swift, och Trump själv har privat hävdat att han är "mer populär" än Swift, enligt Rolling Stone.

I seriösa republikanska kretsar vill man dock helst slippa diskussioner om Taylor Swift och i stället fokusera på verkliga valfrågor, tror McCormac.

Jag tror att efter Super Bowl så kommer det här glömmas på några veckor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.