News55

Sydkoreas premiärminister erbjuder sig avgå

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Sydkoreas premiärminister Han Duck-Soo har erbjudit sig att avgå efter att det styrande konservativa partiet (PPP) fått katastrofalt låga siffror i parlamentsvalet, rapporterar sydkoreanska medier. Även PPP:s partiledare och flera rådgivare till preside

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sydkoreas premiärminister erbjuder sig avgåHwang Kwang-mo/Yonhap via AP/TTHan Duck-Soo i samband med ett kabinettsmöte i regeringsbyggnaden i Seoul på torsdagen.SydkoreaTT

Sydkoreas premiärminister Han Duck-Soo har erbjudit sig att avgå efter att det styrande konservativa partiet (PPP) fått katastrofalt låga siffror i parlamentsvalet, rapporterar sydkoreanska medier.

Även PPP:s partiledare och flera rådgivare till president Yoon Suk-Yeol – som redan tidigare var impopulär – har erbjudit sig att lämna sina poster.

DP vinner

Efter det att nästan alla röster räknats i onsdagens val går det ledande oppositionspartiet Demokratiska partiet (DP) och dess allierade mot en jordskredsseger. De ser ut att ta omkring 175 av de totalt 300 platserna. Yoons PPP ser ut att backa från 114 till 108 platser.

“Jag kommer ödmjukt att hedra folkets vilja som uttryckts genom det allmänna valet, reformera statsapparaten och göra mitt bästa för att stabilisera ekonomin”, säger president Yoon i ett uttalande.

Folkets seger

För DP:s partiledare Lee Jae-Myung är den förmodade utgången en betydligt muntrare historia.

ANNONS

Det här är inte det Demokratiska partiets seger utan en stor seger för folket, sade Lee, som förlorade presidentvalet 2022 mot Yoon med knapp marginal, tidigt på torsdagen.

Den tidigare fabriksarbetaren, 60 år gammal, gick till val på bland annat kontanta utbetalningar till unga personer, gratis skolkläder och mödravård.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS