A-
A+

Tog EM-guld – trots förbjudet trick

Adam Siao Him Fa, Frankrike, under finalåket som gav honom EM-guldet i konståkning.
Adam Siao Him Fa, Frankrike, under finalåket som gav honom EM-guldet i konståkning.
KonståkningTT

Adam Siao Him Fa försvarade sitt EM-guld i konståkning, och bjöd publiken på något extra.

Det förbjudna tricket i fredagens final kunde inte stoppa honom från en överlägsen seger.

Tre svenska åkare nådde final individuellt i konståknings-EM i Kaunas, Litauen. Bäst lyckades Josefin Taljegård som slutade elva i damernas final.

28-åringen stod för en fin insats i lördagens friåkning och såg ett tag ut att kunna bli första svenska kvinna att nå en topp tio-placering på åtta år. Till slut hamnade hon dock precis utanför de tio främsta.

I toppen blev det dubbel belgiskt på pallen. Loena Hendrickx bärgade EM-guldet med Nina Pinzarrone på bronsplats. Anastasija Gubanova, Georgien, tog silver.

För de svenska inslagen i fredagens herrfinal gick det inget vidare. Andreas Nordebäck låg åtta efter kortprogrammet, men hade en jobbig dag på isen i friåkningen och ramlade ner till 22:a plats. Gabriel Folkesson, 17:e inför fredagen, tappade också några placeringar men blev ändå bäste svensk, som 21:a.

EM-guldet gick till regerande mästaren Adam Siao Him Fa, trots att fransmannen fick två poängs avdrag efter att ha lagt till en bakåtvolt – förbjudet inom konståkning – i sitt finalåk. 22-åringen var så säker på seger att han tyckte att han kunde bjuda på det, delvis som en hommage till landsmaninnan Surya Bonaly, som under OS 1998 blev historisk när hon gjorde en bakåtvolt och drabbades av poängavdrag.

Jag gjorde en bakåtvolt för alla er. Det är en liten fransk specialitet, sade Adam Siao Him Fa till publiken efter sitt guldåk, skriver AP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.