A-
A+

Tomma juicehyllor hotar

Det råder apelsinbrist i världen. Arkivbild.
Det råder apelsinbrist i världen. Arkivbild.
LivsmedelTT

Apelsinråvaran i världen är snart slut och inköpspriserna på apelsiner är höga. Samtidigt producerar de största apelsinodlande länderna mindre på grund av extremväder och växtsjukdomar som drabbar citrusväxterna.

Växtsjukdomen citrus greening, eller gula drakens sjuka på svenska, drabbar citrusfrukter och har ökat dramatiskt, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande. Svenska livsmedelsföretag som producerar och säljer apelsinjuice kan få stora problem då sjukdomen tar död på citrusväxterna.

Branschorganisationen Svenska juiceföreningen räknar med att situationen kan förvärras. I apelsinodlande länder som USA, Spanien och Brasilien är extremväder ett faktum. Där påverkas skördarna negativt av orkaner, mer regn och torka. Citrus greening är den största orsaken till minskade produktionsvolymer av apelsiner.

"Bristen gör att det tyvärr kommer att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna", säger Magnus Berndtsson, ordförande för Svenska juiceföreningen och vd för Eckes Granini Sverige.

Ännu finns inget botemedel mot citrus greening.

"Det pågår ett stort innovationsarbete hos juiceföretagen där nya drycker med andra frukt- och bärsmaker löpande lanseras i handeln", säger Magnus Berndtsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.