A-
A+

Tone tog sig ur skuldfällan: En befrielse

Tone lyckades ta sig ur skuldfällan, och slipper nu mötas av högen med inkasso och påminnelser varje gång hon kommer hem.
Tone lyckades ta sig ur skuldfällan, och slipper nu mötas av högen med inkasso och påminnelser varje gång hon kommer hem.
SamhälleTT

Obetalda räkningar, påminnelser och inkasso växte på hög. Till slut stoppade Tone ned alla oöppnade brev i två kassar och gick till budget- och skuldrådgivaren. Nu är hon skuldfri.

Det var en ängel i livet, säger hon.

Allt fler blir skuldsatta i Sverige. Lyxfällan, kanske många tänker. Men för Tone, 59, handlade det aldrig om överkonsumtion.

Jag tog inga smålån. Det var bara vanliga räkningar som inte blev betalda, hyra, el, sjukhusräkningar och mediciner.

Grunden var ett drogmissbruk efter en rotlös barndom. Under en tid lyckades hon behålla jobbet, men sedan gick det överstyr.

En lägenhet som hon hade köpt under en drogfri period med sin dåvarande kärlek såldes på exekutiv auktion efter ett återfall, för mindre än hälften av inköpspriset.

Andra falluckor var gratiserbjudanden om några exemplar av Nationalencyklopedin och underkläder – prenumerationer som var omöjligt att avsluta. Hon ringde men kom aldrig fram.

Styra upp

Under många år hade Tone försökt styra upp skulderna. Hon blev drogfri, kontaktade fordringsägarna och bad om avbetalning eller uppskov. Men till slut gick det inte längre.

Till slut packade hon ned alla oöppnade räkningar, påminnelser och brev från inkasso i två plastkassar och gick till budget- och skuldrådgivaren i kommunen.

Jag skämdes som en hund, men Carina (skuldrådgivaren) var väldigt skön att prata med. Hon sade att det var hennes jobb. Hon var inte för hård och inte för mjuk.

Budget- och skuldrådgivare i kommunerna har i uppdrag att ge gratis råd under tystnadsplikt.

Hon sade "sätt dig ned så ska vi dela upp det här och göra en plan. Jag förstår att du tycker det är rörigt, det tycker jag också".
Det var en ängel i livet.

Rådgivaren sorterade räkningarna i olika högar och sade till Tone att sprätta.

Jag lydde. Det kändes så tryggt.

Skuldsanering

När högarna var under kontroll skickades en ansökan om skuldsanering in till Kronofogden. Det dröjde nästan ett år innan svaret kom. Skuldsaneringen beviljades.

Det var jätteskönt att veta att "den här planen har jag att gå efter, då löser det sig".

Att leva på existensminimum i fem år var inga problem för Tone som var van att snåla.

Sedan i maj förra året är hon helt skuldfri. Nu ser hon fram emot att kanske spara till en resa och kunna hjälpa sina nära anhöriga om det behövs.

Jag vill säga till alla som är skuldsatta att ta hjälp. Det är en sådan befrielse.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.