A-
A+

Tre sprängdåd på fyra dagar – "visar våldskapital"

Kartan visar Vinsta, Sundbyberg och Handen där sprängningar skett under de senaste dygnen.
Kartan visar Vinsta, Sundbyberg och Handen där sprängningar skett under de senaste dygnen.
BrottTT

En månads stiltje i Stockholm – och så plötsligt tre sprängdåd på fyra dagar. Efter en våldsvåg som tycks ha gått på sparlåga finns enligt polisen tecken på en uppblossande konflikt.

En kraftig explosion inträffade under natten till fredagen i ett flerfamiljshus i Sundbyberg, norr om Stockholm. Arkivbild.
En kraftig explosion inträffade under natten till fredagen i ett flerfamiljshus i Sundbyberg, norr om Stockholm. Arkivbild.
En sprängladdning detonerade i Handen söder om Stockholm under natten mot måndagen. Arkivbild.
En sprängladdning detonerade i Handen söder om Stockholm under natten mot måndagen. Arkivbild.

En tredjedel av förra årets 149 sprängdåd drabbade Stockholmsområdet. Det nya året inleddes desto lugnare. Under januari skedde inga sprängningar alls enligt polisen.

Men natten mot den 2 februari skedde en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg, norr om Stockholm. Knappt ett dygn senare small det vid en frisörsalong i Vinsta, sju kilometer västerut. Natten mot måndagen var det dags igen utanför ett flerfamiljshus i Handen, söder om Stockholm.

Fyra dagar, tre explosioner.

Konfliktnivån går upp och ner och situationen kan snabbt förändras. Vi sade också när det var lugnare att det snabbt kan blossa upp igen, och den senaste veckan kan vi se att det har tagit fart, säger Tommy Gustafsson, biträdande kommenderingschef för polisens särskilda händelse mot gängvåldet, Frigg.

Gängmännens adresser

Skrivna på adresserna i Sundbyberg och Handen står män misstänkta för grova brott under höstens våldsvåg i Stockholm. Båda är i dagsläget häktade för medhjälp respektive anstiftan till mord och en av dem kan enligt TT:s uppgifter knytas till Foxtrotnätverket.

Enligt SVT har dåden, liksom närtida sprängningar i Sandviken och Gävle, koppling till personer inom Foxtrotnätverket. Tommy Gustafsson nöjer sig med att konstatera att man undersöker samband och "i stora drag" har en uppfattning om läget.

Tittar vi på huvudkonflikterna – både internt (inom Foxtrotnätverket, red:s anm) och mellan de två (Foxtrot- och Dalennätverket) – så ser vi att hela landet är involverat. Nätverken verkar över hela landet och man anlitar unga utförare från andra orter att utföra våldsdåd.

Sprängningarna syftar i regel till att visa upp den egna sidans våldskapital, säger han.

Aktiva under ytan

Enligt polisen skedde sex detonationer i region Syd i januari, fem i region Väst. Även skjutningarna har varit fler än i Stockholm. Men trots en inledning på det nya året som utåt sett varit stillsam har mycket hänt under ytan även där, enligt Gustafsson.

Det proaktiva arbetet har fortgått och vi har gjort många ingripanden, frihetsberövanden och beslag.

Ingen sitter i dagsläget frihetsberövad misstänkt för sprängningarna i Stockholmsområdet.

Hur ser ni på risken för nya dåd i närtid?

Det är klart att det alltid finns en risk, men vi gör vårt yttersta 24 timmar om dygnet för att det inte ska bli så.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.