A-
A+

Tricket som kan underlätta vid bolånesmäll

Med kraftigt stigande bostadslån så väljer alltfler att skattejämka. Arkivbild.
Med kraftigt stigande bostadslån så väljer alltfler att skattejämka. Arkivbild.
BostadTT

Pressad av allt högre bolånekostnader i takt med att räntorna stiger? Skattejämkning kan vara ett alternativ för att få ned kostnaderna.

Just nu är det rusning bland hushållen för att inte behöva vänta in pengarna.

Annons

Om ett par veckor förväntas Riksbanken komma med ännu ett surt räntebesked för bolånetagare när styrräntan tros höjas med 0,25 procentenheter till 4,0 procent.

För de hushåll som sitter med rörlig ränta och miljonlån innebär det stigande kostnader precis som det senaste årets alla räntehöjningar har gjort.

Många har därför också valt att agera och begära skattejämkning för sina skatteavdrag. Hittills i år är det nästan 60 000 som ansökt jämfört med drygt 39 000 samma period 2022 enligt siffror från Skatteverket, en ökning med drygt 52 procent.

Trenden håller i sig. Ränteläget är en av orsakerna att man söker jämkning och många känner att man eventuellt inte vill vänta till nästa års deklaration för att få ränteavdraget tillgodoräknat utan tar det redan nu, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Skattejämkning innebär att skatteavdraget justeras på lönen så att korrekt avdrag dras redan från början utifrån en schablonmässig skattetabell. Genom ränteavdraget får man tillbaka 30 procent av räntekostnaderna på bolånet. Om räntekostnaderna överstiger 100 000 kronor är avdraget i stället 21 procent.

Var noggrann

Den som inte jämkar får avdraget utbetalt i samband med skatteåterbäring medan den som väljer att jämka i stället får betala mindre skatt varje månad.

Med andra ord – jämkning avgör inte hur mycket avdrag någon får utan vid vilken tidpunkt du får pengarna. Det gäller dock att försöka göra en sådan korrekt inkomstbedömning som möjligt för att undvika kvarskatt.

Du kan ansöka om jämkning i princip närsomhelst under året. Gör du jämkningen inför inkomståret 2024 behöver du uppge i jämkningsansökan hur stora inkomster du beräknas ha nästa år. Är det så att du till exempel missar en utbetalning så kommer det med i deklarationen året därpå, säger Alem Resulovic.
Så märker man under året att uppgifterna inte stämmer så bör man lämna in en ny jämkning så att skatteavdraget blir så korrekt som möjligt.

I nuläget finns ett extra skäl att tänka över en eventuell skattejämkning. Intäktsräntan på Skatteverkets skattekonto är sedan 1 augusti på 2,25 procent vilket kan jämföras med inflationen som låg på 9,3 procent i juli.

Dags för återbäring

Det gör att pengarna riskerar att tappa i värde då det väl är dags att få skatteåterbäring.

TT: Med tanke på att allt fler ansöker om jämkning, finns det risk för förlängda handläggningstider?

Vi vet och har förståelse för att allmänheten vill ha sina beslut om jämkning så snabbt som möjligt. I dagsläget hanterar vi de ansökningar som kommer in till Skatteverket utan några längre handläggningstider. I vissa fall kan handläggningstiderna vara något längre vilket kan bero på att vi behöver begära in kompletterande uppgifter från den som söker, säger Alem Resulovic.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.