A-
A+

Trots orosmoln – storbolag höjer utdelningen

En klar majoritet av Stockholmsbörsens storbolag skruvar upp sin aktieutdelning. Arkivbild.
En klar majoritet av Stockholmsbörsens storbolag skruvar upp sin aktieutdelning. Arkivbild.
EkonomiTT

Majoriteten av Stockholmsbörsens storbolag kommer att höja sin aktieutdelning under året. Det framgår av en sammanställning som Dagens industri har gjort.

Annons

Annons

Höjningarna sker trots det osäkra ekonomiska läget. EU-kommissionen bedömer att den svenska ekonomin kommer att hamna i recession under 2023, med ett BNP-tapp på nära en procent.

Sammanlagt har de bolag som presenterat sitt bokslut föreslagit utdelningar på 327 miljarder kronor. Det kan jämföras med fjolårets 318 miljarder kronor.

Enligt Anders Rudolfsson, aktiemäklare på finanskoncernen DNB, är utfallet inte överraskande. De flesta bolagen hade ett bra fjolår med starka kassaflöden och vinstförbättringar.

Då är det naturligt att man höjer utdelningen, säger han till Dagens industri.

Sammanställningen täcker 126 bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista Large cap. 57 procent av bolagen där höjer utdelningen, medan 25 procent lämnar den oförändrad.

Bland dem som höjer mest finns Hemnet och Billerud, där utdelningar skruvas upp med 82 respektive 74 procent. Samtidigt slopar Castellum och Electrolux helt sin utdelning, och Atlas Copco skriver ner den med 41 procent.

18 av de 126 bolagen har föreslagit en sänkning av utdelningen, enligt DI:s sammanställning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.