A-
A+

Trump hotade Natoländer med Ryssland

Expresidenten Donald Trump, som siktar på att bli president igen efter valet i höst, säger att han hotat Natoländer, som inte betalat nog för Natos försvar, att han skulle uppmuntra Ryssland att göra vad de vill med dem.
Expresidenten Donald Trump, som siktar på att bli president igen efter valet i höst, säger att han hotat Natoländer, som inte betalat nog för Natos försvar, att han skulle uppmuntra Ryssland att göra vad de vill med dem.
USATT-AP-AFP

Donald Trump säger att han under sin tid som president varnade Natoländer med att han skulle uppmuntra Ryssland att göra vad de ville med länder som inte betalade sin beskärda del för Natos försvar.

Det är inte första gången den amerikanske expresidenten och trolige utmanaren till Joe Biden i höstens presidentval klagar på Nato och hävdar att Natoländerna utnyttjar och snyltar på USA:s resurser.

Det är inte heller första gången han drar en historia om att han under presidenttiden fick frågor av ett Natolands ledare om USA skulle avstå från att skydda länder som inte når upp till mål om hur mycket pengar Natoländer bör lägga på sitt försvar.

Drog det längre

Men den här gången, på ett valmöte i South Carolina, drog Trump det hela lite längre. Han sade att han hade svarat ledaren att han i så fall skulle uppmuntra Ryssland att göra vad de ville med sådana länder.

Ni betalade inte? Ni är en som inte betalar räkningar? citerar nyhetsbyrån AP Trump från valmötet där Trump sedan fortsatte:
Nej, jag skulle inte skydda dig. Faktum är att jag skulle uppmuntra dem att göra vad fan de vill. Du måste betala dina räkningar.

Natoländerna har satt upp ett gemensamt mål om att senast 2024 lägga en summa motsvarande minst två procent av det egna landets BNP på försvaret för att bidra till Natos samlade förmåga. Det beslutet togs efter Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina 2014.

Stoppat stöd

Natos förmåga är inte uppbyggt på att varje medlemsland betalar försvarsräkningar till Nato.

2022 var det sju av trettiotalet medlemsländerna som hade nått två procent eller mer.

Trump gratulerade på valmötet också sig själv och Republikanerna till att ha stoppat ett stort stödpaket till Ukraina som också innehöll pengar till Israel, humanitär hjälp samt åtgärder och pengar för att skärpa säkerhet och stoppa migranter vid gränsen mot Mexiko.

Vi krossade det, sade Trump.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.