A-
A+

Turkiet bekräftar: Putin kommer

Presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin under ett möte i ryska Sotji i fjol. Arkivbild.
Presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin under ett möte i ryska Sotji i fjol. Arkivbild.
TurkietTT-AFP

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan bekräftar de uppgifter som florerat senaste veckan: Rysslands president Vladimir Putin besöker landet inom kort.

Inga datum har officiellt meddelats men turkiska medier spekulerar i att besöket sker den 12 februari.

Det här besöket ger oss möjligheter att diskutera flera frågor, säger Fidan till statliga tv-kanalen TRT Haber.

Han säger samtidigt att krigen i Gaza och Syrien, samt handelsvägar genom Bosporen till och från Svarta havet står på agendan.

Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov sade förra veckan att Ukrainarelaterade frågor "förmodligen" skulle kunna stå på dagordningen om Putin möter Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets president sade i december att ett möte med Vladimir Putin skulle ske "snart", och talade då framför allt om det spannmålsavtal som Turkiet har varit med och förhandlat fram mellan Ryssland och Ukraina.

Putin och Erdogan träffades i ryska Sotji i början av september förra året. Ett besök på turkisk mark skulle dock utgöra det första besöket i ett Natoland sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022.

Vladimir Putin är därtill föremål för en internationell arresteringsorder utfärdad av Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), men Turkiet är inte del av ICC-samarbetet och är därmed inte förbundet att gripa den ryske presidenten om och när han kommer dit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.